Великобритания ще позволи на Huawei достъп до 5G мрежите, но ограничен

Според някои обаче спецификата на 5G затруднява разграничението коя точно част от мрежата е критична

Великобритания ще позволи на Huawei достъп до 5G мрежите, но ограничен

Снимка: БТА

300 ~ 2 мин. четене
Великобритания ще позволи на Huawei да участва в изграждането на следващото поколение мобилни 5G мрежи, но с ограничен достъп и без никакъв такъв до критичната инфраструктура. Новината бе съобщена първо от Daily Telegraph, като изданието се позовава на свои вътрешни източници. 

Британският съвет за национална сигурност, председателстван от премиера Тереза Мей, се е съгласил да разреши участие на китайската компания. Нейното оборудване обаче няма да е част от критичната инфраструктура. Huawei ще може да участва в доставката например на антени, уточнява Reuters. 

Решението идва на фона на разразилите се притеснения, че китайският играч, който е и най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, помага на властите в Пекин да извършват шпионаж чрез неговите устройства. Компанията многократно е отричала нападките, инициирани от САЩ. 

Оборудване на Huawei вече присъства в съществуващата в Обединеното кралство мобилна мрежа, но не и в критичната инфраструктура. 

Много е трудно да се направи разграничение между ядрото и не основната част в 5G заради начина, по който е изградена мрежата, обръща внимание Том Тугендат, председател на британската комисия по външни работи. 

„Това все още поражда безпокойство“, коментира той пред радио BBC и допълва, че „дефиницията на ядро и не-ядро е много трудна“. Депутатът обяснява 5G е промяна от по-бърза интернет система в такава, която наистина може да свърже всичко. Оттук произтича и сложността на разграничението между това коя част от инфраструктурата е критична и коя не.  

Засиленият контрол срещу Huawei през последните месеци често бива сравняван от някои с надпреварата за въоръжение по време на Студената война. Анализаторите смятат, че офанзивата на САЩ срещу китайската компания е свързана с опасенията на американските власти, че конкурентната им икономиката има твърде голямо предимство. Показателно е, че сред топ играчите в световен мащаб по отношение на производството на телекомуникационно оборудване няма такъв от Съединените щати, а Вашингтон със сигурност не е готов да се примири със сегашната ситуация. 

Междувременно експерти по киберсигурност изтъкват, че оборудването на нито една компания не  е 100% защитено и може да бъде компрометирано. 5G технологията е ще увеличи многократно скоростта на пренос и възможността за обмен на много големи количества данни, без загуба на качеството. Мнозина считат, че тя ще се окаже основополагащ камък за много индустрии, отваряйки път за иновации в сферата на IoT, виртуална реалност, автономни коли. 
Коментари: 0