Велотрасе ще свързва гара „Пионер“ и „Симеоновско шосе“ в столицата

Мащабният проект е част от плана за обвързана велосипедна мрежа

Велотрасе ще свързва гара „Пионер“ и „Симеоновско шосе“ в столицата

Изграждат велотрасе, което ще свързва гара „Пионер” и „Симеоновско шосе“. Главният архитект на Столична община Здравко Здравков е разпоредил проучвания на терена, където трябва ще минава трасето. Това е част от плана на общината за обвързана велосипедна мрежа.

Първоначално веломаршрутът трябваше да минава от старата жп гара „Пионер”, зад зала Арена Армеец и да стига до кв. „Слатина”. Сега обаче се обмисля по-мащабен проект.

„Идеята е да намерим начин това трасе да се построи чак до „Симеоновско шосе“ и „Околовръстния път”, обясни пред „Труд” Здравков.

Планът е веломаршрутът да се изгради по стария път на жп линията - да тръгва от река Драгалевска, през Борисовата градина, гара „Пионер“, после да слиза под „Цариградско шосе“, зад зала „Арена Армеец” и накрая да се стига до кв. „Слатина”.

Проектът е за велосипедно и пешеходно преминаване. Той ще свързва три района - „Лозенец”, „Изгрев” и „Слатина”. Проектирането на трасето започва, като вече са възложени геодезични проверки. Ако всичко върви по план, през следващата година ще започне изграждането му.

Коментари: 0