Венеция глоби архитект със 78 хил. евро заради лош дизайн на мост

Той вече се руши заради недостатъци

Венеция глоби архитект със 78 хил. евро заради лош дизайн на мост

Снимка: Wikipedia

Венеция се опитва в последните няколко години да ограничи прекомерния туризъм. Но сега известният по цял свят град на каналите предприе действия срещу архитекта на мост, защото създава неудобство за туристите.

Испанецът Сантяго Калатрава получи глоба от 78 000 евро, защото градските власти считат, че има недостатъци в дизайна на Моста на Конституцията, който минава над Канале Гранде.

Решението е постановено на 9 август 2019 г. от италиански съд. В него се казва, че архитектът е бил "небрежен" в процеса на строителството и цитира факта, че Калатрава е проектирал други мостове - включително в Далас, Тексас и Калгари, Албърта - като доказателство, че е трябвало да има достатъчно информация, за да работи с изграждане на звукова структура.

Дългият над 90 метра мост, който беше открит през 2008 г. с голяма церемония, беше построен в чест на 60-годишнината от приемането на италианската конституция.

В съдебният иск срещу архитекта се твърди, че съоръжението със стоманен скелет и стъклени страни, не е било оборудвано да се справи с многобройните посетители на Венеция и с багажа им. Някои от стъклените стъпала вече трябвало да бъдат заменени.

Това не е първият случай, в който Калатрава среща проблеми със своите проекти, припомня CNN. Строителството на небостъргача Chicago Spire беше отменено през 2015 г., тъй като се оказа твърде скъп - щеше да се наложи разрушаването на емблематичната кула Уилис.

Валенсия, родният град на Калатрава, съди архитекта за ремонтни разходи, след като участъци от покрива на операта Palau de les Arts Reina Sofia (Палат на изкуствата кралица София) се сринаха.
Коментари: 0