Венецуела пуска в обращение националната криптовалута петро

От 5 ноември петрото може да се придобие за суверенни боливари

Венецуела пуска в обращение националната криптовалута петро

Снимка: БТА

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви пускането в обращение на националната криптовалута, петро, която ще се използва като платежно средство в международната търговия, предаде ТАСС.
Мадуро изтъкна по националната телевизия, че националният криптовалутен план на Венецуела има план за развитие за 10 години и ще позволи на тази валута мощно да се позиционира на национално и международно равнище. 

Държавният глава отбеляза също така, че всички граждани на страната могат да се регистрират в специален портал, за да открият електронен портфейл, след което през следващата седмица да получат достъп до петро.

"От 5 ноември петрото може да се придобие за суверенни боливари", допълни той.

Венецуелският лидер подчерта, че вчера сутринта са били регистрирани кибератаки от САЩ, Франция и Колумбия "в опит да се извади от обращение това, което вече е реалност".

През последните години латиноамериканската страна преживява тежка социално-икономическа криза. По оценки на парламентарната комисия по финанси през август инфлацията на годишна основа е надхвърлила 200 000 процента, а Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира показателят да достигне 1 милион процента към края на годината. 

На 20 август правителството извърши деноминация на валутата, като премахна пет нули от банкнотите и обвързвайки новата валута - суверенния боливар - към венецуелската криптовалута петро. Стойността й е приравнена към цената на барел от добивания в страната петрол и се равнява на около 60 долара. Преди това Мадуро обяви от 1 септември повишаване на минималната заплата десетки пъти - до 1800 суверенни боливара (180 милиона по стария курс) или 0,5 петро. Представители на бизнеса разкритикуваха това решение, като изтъкнаха, че прилагането му на практика може да доведе до срив на производствения сектор.
Коментари: 0