Венецуела удължи извънредното положение с 60 дни

Членове на правителството вероятно готвят преврат срещу президента Мадуро

Венецуела удължи извънредното положение с 60 дни

Президентът на Венецуела Никола Мадуро удължи с още 60 дни извънредното икономическо положение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

От средата на януари храната се разпределя по купонна система и в магазините липсват елементарни стоки от първа необходимост. В сила е също режим на тока, а държавните служители работят само по 2 дни седмично, именно за да се пести ток. 

В обръщение по телевизията Мадуро обяви, че е взел решението, тъй като то би му дало възможност да победи в икономическата война, водена както вътре в страната, така и в международен план. Президентът левичар предупреди, че Венецуела се сблъсква със заплаха отвън. "Длъжен съм да защитя стабилността и суверенитета ни и правото на народа ни да живее свободно, мирно и независимо“, подчерта той.

Мадуро често обвинява САЩ, че заговорничат с опозицията за разпалване на недоволство, каквото не съществува.

Според ДПА правителството иска да избегне доминираният от опозицията парламент да предприеме стъпки за орязване на социалните програми вследствие на спадналите приходи от петрола. Заради ниските цени на световните пазари богатата на суровината страна е пред икономическа разруха.

Недоволството на венецуелците от икономическата криза стана основна причина за поражението на Единната социалистическа партия на Мадуро на парламентарните избори през декември 2015 г. Опозицията успя за първи път от 17 години да получи мнозинство в парламента.

Днес в Каракас са планирани антиправителствени протести, които мнозина се опасяват, че може да прераснат в насилие.

Анализатори от американското разузнаване, цитирани от AP, заявиха, че е твърде възможно Мадуро да бъде отстранен от членове на собственото си социалистическо правителство още преди да приключи президентският му мандат.

Те изтъкнаха като аргумент факта, че колкото повече икономиката на Венецуела запада, толкова по-крехка става властта на президента. Според тях най-вероятният сценарий е част от социалистите да поискат оставката на Мадуро, под предлог че подкопава наследството на покойния Уго Чавес.

Сред потенциалните заговорници бяха споменати председателят на Националното събрание Диосдадо Кабело, бившият вътрешен министър Мигел Торес и влиятелният щатски губернатор Тарек ел Айсами.

Коментари: 0