Венецуела затъва в разочарование в навечерието на очакваната победа на Мадуро

Повечето венецуелци са прекалено загрижени за оцеляването си, за да се тревожат за изборите

Венецуела затъва в разочарование в навечерието на очакваната победа на Мадуро

Предизборен митинг на Николас Мадуро

Снимка: БТА

460 ~ 4 мин. четене
Венецуелците се готвят да гласуват на избори, които президентът Николас Мадуро изглежда почти сигурно ще спечели. Продължението на това управление се очаква да удължи икономическата и политическата криза в страната и да предизвика още страдания и да принуди нови хора да емигрират.

Предизборни плакати, които може да се видят във венецуелската столица Каракас, показват един от кандидатите за президент повече от останалите: президента Николас Мадуро, който се очаква да постигне лесна победа в атмосфера на апатия и безразличие.

"Мадуро ще спечели. Няма значение дали ще получи някакви гласове. Той ще спечели", каза транспортен предприемач, който не искаше името му да се публикува, в навечерието на изборите в неделя.
Бойкот на повечето опозиционни партии, подкрепата на държавния апарат и предполагаема готовност на проправителствената изборна власт да фалшифицира резултатите се очаква да гарантират на Мадуро втори мандат.

Повечето венецуелци обаче са прекалено загрижени за оцеляването си, за да се тревожат за изборите, пред почти празните супермаркети редовно се извиват дълги опашки, а хора ровят в боклука в търсене на храна.
"Днес девет от десет венецуелци си лягат гладни", казва Лилиан Тинтори - активистка за човешки права, чийто съпруг - дисидентът политик Леополдо Лопес, е под домашен арест по обвинения в извършване на насилие.

Мадуро, 55-годишният наследник на социалистическата "Боливарска революция" на покойния президент Уго Чавес, ще има само един сериозен съперник. Това е бившият губернатор на щата Лара Хенри Фалкон, на 56 години, от когото опозиционният съюз "Кръгла маса за демократично единство" се отрече, след като той не прие неговите призиви за бойкот.Хенир Фалкон на предизборно събитие, снимка БТА

Другите кандидати - евангелисткият пастор Хавиер Бертучи и дисидентът чавист Рейналдо Кихада - са по-малко познати.

"Силни кандидати, които могат да спечелят избори, са в затвора, лишени са от право да се кандидатират или са в изгнание", каза Тинтори за ДПА и посочи, че политическите затворници са 398.

Някогашен привърженик на правителството, превърнал се в дисидент, Фалкон се зарече да въведе паралелна валута в икономиката, да освободи политическите затворници и да възстанови връзките със заклетия враг на Мадуро, Съединените щати.

Мадуро нарече съперника си "Фалтръмп" (от falso - фалшив), визирайки президента на САЩ Доналд Тръмп, и го обвини, че иска да "предаде отечеството на грингос (американците от САЩ) и европейските олигарси".
Същевременно обаче президентът насърчи кандидатурата на Фалкон, подхранвайки подозрения, че той е подставено лице на правителството, използвано да легитимира победата на Мадуро.

Въпреки че някои допитвания през април поставиха Фалкон начело, на митингите му се събират малко хора, докато венецуелците масово демонстрират срещу недостига на вода и спиранията на електроснабдяването.

Откакто пое властта след смъртта на Чавес през 2013 г., Мадуро е начело по време на задълбочаваща се икономическа криза, разпалена от падането на цените на петрола, основния износ на Венецуела, както и от дългогодишно лошо управление, корупция и правителствени преразходи.

През последните 12 месеца инфлацията достигна 13 779 процента, според контролираното от опозицията Национално събрание. Националната валута, боливарът, е толкова обезценена, че е нужна цяла торба с банкноти, за да си купиш дори и няколко дребни сладки.

"Много деца припаднаха тук в училищния двор, защото нищо не са яли" казва готвачът Ясири Паредес. Тай работи за хуманитарна организация, която приготвя храна за ученици в Каракас.

Над 88 000 болни от ХИВ междувременно са останали без антивирусни лекарства, казва Франсиско Валенсия от неправителствената координационна група за здравни грижи "Кодевида".

"Вероятно няма държава в света, която да е загубила толкова много за толкова кратко време", казва Фил Гънсън - аналитик от Международната кризисна група.

Правителството потуши протестите с твърда ръка и през миналата година над 100 души бяха убити по време на демонстрации. Много от обикновените хора, интервюирани от ДПА, не искаха да говорят официално.

"Ако Мадуро спечели, ще се преместя със семейството си в Еквадор", категоричен е транспортният предприемач Хоел Сантяго - един от малцината, позволил името му да бъде споменато.

Политическата и икономическата криза засили миграционната вълна, отвела около 3 млн. венецуелци в САЩ, Испания и латиноамериканските държави, откакто Чавес взе властта през 1999 г., според данни на експерта по миграция Томас Паес Браво.

"Правителството остава на власт, главно защото има подкрепата на въоръжените сили", каза Гънсън.

Опозиционният съюз призова избирателите "да оставят улиците пусти" вместо да гласуват на изборите, които САЩ, повече от 10 латиноамерикански държави и Европейският съюз осъдиха като недемократични. Мадуро, който обвинява за икономическата криза "мафията на олигарсите" и обеща да даде начало на неуточнена още "нова икономика", междувременно призова електората да му даде 10 милиона гласа - цел, която дори и обаятелният Чавес не постигна.

"Правителството заплашва най-много работещите в държавния сектор, че ще загубят работата си, ако не гласуват", каза Гънсън.

Очаква се обаче някои хора да гласуват по своя воля за Мадуро като политически наследник на Чавес.

"Все още има хора, които вярват в чавизма", казва Гънсън. "Подкрепата за Чавес беше нещо почти религиозноЕ нещо твърде емоционално".

Ако Мадуро спечели, както се очаква, той няма да има друга възможност, освен да продължи да ограничава свободите и да радикализира режима си", прогнозира директорът на социологическата агенция Делфос, Феликс Сейхас.

"Не можем да чакаме повече", казва Тинтори, "защото всеки изминал ден означава още смъртни случаи във Венецуела, още масово заминаване, още криза".
Коментари: 0