Вероятно ще има нова актуализация на държавния бюджет

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев и каза, че до момента България не е получила евросредства заради COVID-19

Вероятно ще има нова актуализация на държавния бюджет

Снимка: Economic.bg/Архив

Държавният бюджет за 2020 г. е възможно да претърпи още една актуализация заради разпространението на коронавируса в страната и нужните разходи за справянето с него. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в интервю за БНТ.

Припомняме, че още в деня на обявяването на извънредното положение в България, на 13 март, от думите на министър-председателя Бойко Борисов стана ясно, че предстои актуализация на бюджета. Малко по-малко от месец новият дизайн на държавния бюджет стана факт и така според новите текстове на бюджета се предвижда дефицит в края на годината от 3.5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2.2 млрд. на 10 млрд. лева.

„Трябва да се мисли освен за спасяването на икономиката, но и за нейното развитие. Това прави задачата изключително сложна. Не е изключен вариант и за нова актуализация на бюджета“, каза Томислав Дончев. Попитан дали страната ни е получила средства от Европейския съюз за справяне с коронакризата, той обяви: „Не! До момента не са постъпили евросредства, който каквтото и да обяснява“. Дали ще постъпят обаче зависело от това дали предложението на ЕК ще се приеме във вида, в който е обявено.

„В момента предложението е добро за Европа, добро е и за България, но това е само предложение. Те предлагат 750 млрд. евро на европейско ниво, от които половин трилион безвъзмездно финансиране, 250 млрд. достъп до заем на ресурс. Това предложение по отношение на България означава 12.8 млрд. евро допълнителен ресурс, от който малко над 9 млрд. евро безвъзмездно финансиране и малко над 3 млрд. достъп до кредитен ресурс“, обясни Дончев.

Кога на практика обаче може да се очаква да се разгледа това предложение, зависело от процеса на преговори. Според прогнозите на Дончев, в най-добрия вариант, това ще се случи преди края на годината.По думите му България е в непрекъснат контакт с Брюксел и отношенията са ни много добри.

По повод признанието на сегашният министър на икономиката Емил Караниколов за  това, че държавата ще капитализира Първа инвестиционна банка, като планира да придобие над 26% от частната финансова институция, Дончев обяви, че този следобяд ще излезе цялата информация от аукциона и щяло да стане ясно, че държавата не е единственият инвеститор.

Коментари: 0