Американските акции претърпяха най-големия си еднодневен срив

Цената на фючърсните контракти на петрола се понижи с около 7%

Американските акции претърпяха най-големия си еднодневен срив

Американските акции претърпяха най-голямото си еднодневно негативно изменение за последните три месеца. Нарастващият брой в заразените от пандемията от коронавирус изостри негативните настроения на инвеститорите. Притесненията от втора вълна на COVID-19 се засилиха, тъй като някои щати в САЩ отчетоха скок в дневния брой на новозаразените.

Тексас отчете три поредни дни на рекордни хоспитализации. Девет калифорнийски окръга също отчетоха ръст в новите случаи на заразени от пандемията. Акциите, които наскоро отскочиха заедно с надеждата за плавно възобновяване на икономика поведоха негативното движение. Инвеститорите се разделиха с акции на авиационни и круизни компании, след като натрупаха огромни ръстове през изминалите седмици.

Авиокомпаниите се понижиха средно с 11%, докато Carnival и Norwegian Cruise Line се разделиха с над 15% от стойността си. Негативното движение дойде ден след като Фед обяви шокиращата прогноза за 6.5% спад в икономиката през 2020 г. и че най-вероятно лихвените проценти ще останат ниски до 2022 г. Dow Jones се понижи с 1 861 пункта, или 6.9%, и затвори сесията на 25 128, докато S&P 500 се плъзна с 5.9% до 3 002. В Европа, немският индекс DAX се понижи с 5% до ниво под 12 000, докато FTSE загуби 4% от стойността си.

Цената на фючърсните контракти на петрола се понижи с около 7%, след като опасенията от втора вълна на пандемията накараха инвеститорите да си припомнят какво се случи с цената на черното злато преди няколко месеца. Златото се понижи леко през изминалата сесия, но остана подкрепено от опасенията за нова вълна от пандемията и обещанието на Федералния резерв на САЩ да запази ниските лихвени проценти следващите 2 години.

Акценти от днес

Икономически данни - Великобритания

Днес ще бъде публикувана информация за брутния вътрешен продукт на Великобритания. Очакванията на анализаторите са за свиване в размер на 18.7% на месечна база

Netflix Inc. – Дневна

Netflix е една от най-добре представящите се компании по време на пандемията. Рестрикциите принудиха милиони хора да стоят по домовете си, което беше плюс за компанията. Ако станем свидетели на втора вълна на коронавирус и цената на компанията достигне 200 ЕМА, ще имаме добра възможност за покупка.

GBP/USD – Дневна

Валутната двойка направи трети неуспешен опит за задържане над 200-периодната пълзяща средна. Ако данните за БВП на Великобритания, които ще бъдат публикувани днес в 09:00 българско време, се окажат по-лоши от очакваните, това може да разхлаби паунда.

Oil US – 8 часова

Петролът рязко поевтиня през изминалата сесия, след като образува дивергенция на 8-часовата графика. Опасенията от втора вълна на коронавирус бяха в основата на негативното движение. Ако броят на новозаразените продължи да нараства, очакваме цените на WTI и Brent да продължат да се понижават.

France 40 – 4 часова

Основният френски индекс CAC40 се понижи за трети пореден ден. Възможността от втора вълна на пандемията притесни всички индекси, след като нови рестрикции биха довели до масов срив в икономиката на всяка държава. Ако забележим периодичен растеж в броя на заразените можем да очакваме цената на индекса да успее да пробие силното ниво на подкрепа образувано около 4 400.

Коментари: 0