Пилешкото със салмонела не е стигнало до пазара, твърди Десислава Танева

Агенцията по храните не била длъжна да сигнализира за пилешкото, тъй като не е за директна консумация

Пилешкото със салмонела не е стигнало до пазара, твърди Десислава Танева

Снимка: Pixabay

Нито един килограм от заразеното месо със салмонела, с произход Полша, не е достигнало до крайния потребител. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщи „Фокус“.

В същото време д-р Кремена Стоева, директор „Контрол на храните“ от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), вчера каза в ефира на БНТ: „Нотифакциите за заразено месо не пристигат в деня на производството на месото. Те идват при нас значително по-късно. И има един период на реализация на храна“.

Тя обясни, че по-голяма част от това месо е влязло в предприятия, където претърпява съответната преработка и не излиза директно на пазара. „Салмонелната бактерия е термолабилна. Тя се унищожава много лесно при висока температура и всяка термична обработка обезврежда храната“, успокоява д-р Стоева.

Земеделският министър от своя страна заяви, че агенцията по храните не е длъжна да уведомява публично потребителите за получените нотификации, тъй като получените сигнали са за стока, която не е за директна консумация.

От думите на Десислава Танева става ясно, че нотификациите не са 16, както твърдяха от Агенцията, а са 17. „Получени са не 16, а общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за наличие в мрежата на пилешко месо, охладено с произход Полша. Тези нотификации засягат няколко страни, където полският производител е продал своята стока“, каза Танева, като уточни: „Първият сигнал постъпва март месец. Тъй като тази стока не е за директна консумация, а за преработка, такива са правилата, че не се уведомява публично потребителите“.

Оказва се, че има една компания, която системно е нарушавала правилата: „10 от получените нотификации са пристигнали след 29 октомври тази година. А 15 от 17-те получени такива са на един полски производител“, поясни Танева.

Тя посочи, че не може да се изнесе информация за името на производителя, нито за българските оператори, които са изнесли тази стока. „Има специална разпоредба, която ни забранява това. Всичко налично, което е в мрежата след незабавна проверка, е иззето като наличност“, допълни още Танева.

Министърът поясни, че страната ни няма правомощия да забрани този производител да продава за България. „Това може да го направи полският орган на храните, който да постави съответните изисквания. БАБХ го е информирал за това“, каза още Танева.

Коментари: 0