Vertu е купена от китайски инвеститори

Последният модел на луксозната марка е между £7 000 и £17 000

Vertu е купена от китайски инвеститори
Автор: Наталия Николаева

Производителят на ръчно изработени луксозни смартфони Vertu е продаден от шведската компания EQT на китайски инвеститори, съобщава Financial Times. Vertu създава оригинални и атрактивни смартфони, използвайки злато, скъпоценни камъни, естествени кожи и екрани от сапфир.

Генералният директор на Vertu Масимилиано Полиани напусна поста си след три години. Според него това е „подходящ момент да предам щафетата на друг екип”.  Купувачите от базирания в Хонконг фонд Godin Holdings не обявиха цената на сделката.

През 2012 г. EQT купи Vertu от Nokia за повече от 200 млн. евро с надеждата да възстанови доминиращата си роля в бизнеса със смартфони.

Към 2015 г. Vertu е продала около 450 000 устройства по целия свят със средна продажна цена от близо 5 000 паунда за миналата година.

Компанията ще продължи да оперира от централата си в Хемпшир, където в момента работят 450 души.

Първоначалната идея зад марката е била да създава телефони за богати клиенти, готови да платаят повече за по-качествени материали. В последните години компанията направи технологични подобрения по смартфоните си и намали цените, за да разшири потенциалната си клиентска база.

Последният модел Vertu струва 7 000 паунда, но цената може да скочи до близо 17 000 паунда, ако клиентите искат рамка от розово злато и специални цветове. Най-скъпите смартфони на Vertu превишават 200 000 паунда и всеки от тях е със специален подпис от този, който го е изработил. 

Коментари: 0