ВиК-Видин остава без ток заради просрочени задължения

Държавното дружество дължи половин милион на „Енерго-Про енергийни услуги“, по-голямата част от които просрочени

ВиК-Видин остава без ток заради просрочени задължения

Снимка: Красимир Свраков

1100 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От 6 декември видинското ВиК дружество ще остане без ток, което пък заплашва от безводие хиляди жители на крайдунавския град. Електроразпределителното дружество „Енерго-Про енергийни услуги“ съобщи, че държавният ВиК оператор има задължения на стойност 515 хил. лв., голяма част от който е в просрочие. Управителят на водното дружество инж. Георги Владов коментира пред Еconomic.bg, че ситуацията е наистина тежка. 

Крайната мярка се налага, за да бъде ограничено натрупването на допълнителни задължения, които ще създадат проблеми за търговското дружество от групата на „Енерго-Про“. От частната компания посочват, че нямат възможност да кредитират просрочията, особено в големи размери.

Задълженията на водоснабдителните дружества водят до увеличаване на финансовата тежест върху „Енерго-Про“. Това косвено ощетява изрядните платци, като отнема финансов ресурс за инвестиции в мрежата и поставя енергийното дружество в ролята на кредитор на ВиК компаниите“, посочват в прессъобщение до медиите.

За критичната ситуация е уведомено Министерството на регионалното развитие и благоустройството, принципал на ВиК-Видин. Ресорното ведомство води преговори с КЕВР и водното дружество в търсене на решение на проблема. 

Управителят на ВиК-Видин инж. Героги Владов заяви, че се надява срещите да се увенчаят с успех и да не се стигне до реално преустановяване на електроенергията. Пред Еconomic.bg той посочи, че дружеството е подало новия бизнес-план с новите цени на водата още през юли, но те могат да бъдат приети едва през март-април следващата година, което означава, че проблемите с тока няма да приключат скоро. 

КЕВР можеше да се самосезира още от юли, има такъв член 19 в Закона за регулиране. Така щяхме да имаме по-малко задължения за тока. ВиК дружествата в момента дължат 18 млн. лв. за ток", заяви инж. Владов. 

Всъщност управителят на водното дружество алармира още в началото на октомври, че операторът е пред фалит заради невъзможност да си плати сметките за ток за август. Тогава той посочи, че се надява да не се сбъднат най-мрачните прогнози – хората да останат без вода.

"Ситуацията е много тежка. От няколко дни аз не спя. Разговорите текат в София, но аз ходя по улиците тук, срещам хората и те ще ме питат защо съм спрял водата" коментира инж. Владов.

Той обясни, че в населените места, където е гравитачна водата, няма да има проблем засега, въпреки че водното дружество следи дебит на вода, както и евентуална авария от административната сграда.

"Ако нямаме ток, няма да знаем какво се случва. Останалите 65 помпени станции, които командваме, ще спрат да работят. Ние така подаваме вода на 70-80 населени места. В тези места има и предприятия, фирми, животът спира. Аз не знам някой това осъзнава ли го?"

Финансовото състояние на ВиК дружествата в България е тежко от десетилетия, което беше един от мотивите в началото на 2020 г. да се създаде поредният държавен мастодонт – „Български ВиК холдинг“, който да консолидира държавните и общински ВиК дружества и да им помогне да инвестират в подобряване на услугите и съответно – повишаване на приходите и намаляване на разходите. Скокът в цената на електроенергията тази година обаче допълнително влоши нещата, а ефектът от създаването на новата държавна структура все още не се усеща.

Подкрепи Economic.bg