Виена отново е градът с най-високо качество на живот в света

София е подредена на 116-о място

Виена отново е градът с най-високо качество на живот в света
5692 ~ 1 мин. четене
Австрийската столица Виена остава градът с най-доброто качество на живот в света, показва изследване на американската консултантска компания "Мърсър", посветено на градовете в света, осигуряващи най-доброто качество на живот през 2018 г., предаде Франс прес.

Челното място в класацията на Виена е не само заради сигурността, която предлага на жителите си, но и за заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури. 

Столицата на Австрия за девета поредна година е начело на класацията на "Мърсър", в която са подредени 231 града. След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десятка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел. От първите 10 места в класацията осем са заети от европейски градове, които според "Мърсър" предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора. В сайта на "Мърсър" в класацията София е подредена на 116-о място.

В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия.
По отношение на здравословна атмосфера в градовете "Мърсър" поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците.

Списъкът е изготвен на база 39 критерия - от престъпност до управление на отпадъците, транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат.
Подкрепи Economic.bg