Виена строи най-високия небостъргач от дърво

Оригиналната сграда ще бъде издигната в сърцето на австрийската столица и ще бъде висока 84 метра

Виена строи най-високия небостъргач от дърво
4268 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Виена ще построи най-високия небостъргач, направен от дърво, съобщи The Guardian. 24-етажното здание ще се появи в централния район Зеещат Асперн - един от най-мащабните модерни бизнес центрове в Европа.

В дървения небостъргач ще бъдат изградени офиси, жилищни апартаменти, хотел, ресторант, СПА и фитнес център. Проектът е направен от група австрийски архитекти и ще струва около 60 млн.евро. Строителството ще започне догодина и трябва да приключи до 2018г.

"Решихме дървото да бъде основният градивен материал, защото в днешно време е важно да мислим за природата. Материалът е устойчив, а използването му вместо бетонни структури ще спести 2800т въглеродни емисии на околната среда.

Те се равняват на ефекта от газовете, които автомобил ще изхвърли, ако изминава по 40км. дневно в продължение на 1300 години", каза мениджърът Каролин Палфи. Пожарната служба в столицата изрази голямото си безпокойство във връзка с новата сграда, в чиято структура дървото ще заема близо 76%.

В момента архитектите и огнеборците организират съвместими текстове за издръжливост и защита на дървения материал. Проектът е трудно осъществим, заради височината на небостъргача, който можа да бъде в разрез с цялостната архитектурна визия на столицата.

Досега най-високото дървено здание е било 10-етажно и се намира в Мелбърн, Австралия. Друг подобен опит е имало и с бизнес център на 14 етажа в Берген, Норвегия.

Коментари: 0