Вихърът в недвижимите имоти

Пандемията стана двигател на нови трендове

Вихърът в недвижимите имоти

Снимка: Pixabay

16757 ~ 4 мин. четене
Автор: Тони Григорова

Пандемията е фактор, който не подмина и пазара на недвижими имоти. Разбира се, агенциите не пропускат да отбележат дежурната „констатация“:

„Хората разбраха, че в условията на продължаваща несигурност имотите са най-сигурното убежище за съхраняване стойността па парите. Това обяснява и продължаващия ръст на цените на жилищата“.

Екипът на Райфайзенбанк, който следи развитието, обобщи: 

  • Пазарът на имоти остава стабилен и по време на пандемията;
  • Цените продължават да растат, но с по-нисък темп;
  • Търсенето на жилища продължава да е концентрирано в София и най-големите градове в страната, по-висока активност
  • се наблюдава в районите с ново строителство;
  • Търсенето се насочи и към селата около големите градове, край морето и в планински райони.

Жилища купуват предимно хората със стабилни доходи. Голяма част финансират покупката си, като продават стар имот – местят се от по-малък в по-голям или обратното. Но факт, България се завърна в топ 30 на най-бързо растящите жилищни пазари в света в индекса на консултантската компания Knight Frank за четвъртото тримесечие на миналата година. Страната ни зае 29-о място с годишен ръст на цените от 4,8%, след като през третото тримесечие на 2020 г. беше на 38-о място в същата класация.

Нека да погледнем от друг ъгъл и да се насочим към имотите, свързани с икономическата активност…

Стагнацията в резултат на пандемията доведе през 2020 г. до поевтиняване на

индустриалните терени

с 20% в страната, а с 5 до 10% около столицата - в зависимост от локацията им, сочат данните на БГСКЛАД. „Има известно пренасищане в предложенията на жилищния пазар, а пазарът на офисни площи можем да го забравим за следващите 2-3 години, което обуславя и наблюдаващата се преориентация на инвеститорите в жилищни и офис сгради към индустриални и складови имоти. Тази тенденция е довела през 2020 до 2,5 пъти по-голям ръст в изграждането на такива площи в сравнение с предходната година", посочва Симеон Митев, управител на БГСКЛАД. Според него бумът на онлайн търговията в условията на коронавирусните ограничения през 2020 г. засили търсенето на

складови площи за градска логистика

През миналата година расте броят на сделките за складове с участието предимно на куриерски, транспортни и търговски компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост.

В платформата БГСКЛАД има над 9000 оферти на фабрики, заводи, складове, промишлени помещения, сервизи, индустриални терени и имоти, свързани с промишлеността в страната.

При наемите се сключват главно сделки до 500 кв. м. През изминалата година продажбите на индустриални имоти в тази платформа са повече и в по-голям ценови диапазон спрямо 2019 г. , когато сключваните сделки са били в границите до 2 млн. евро, а през 2020 г. цените са се доближили до 4 млн. евро. Най-активни са били купувачите в София и Пловдив, следвани от Благоевград и Петрич. След неустойчивото развитие и финансовите затруднения за бизнеса, предизвикани от пандемията, ускоряване на сделките с индустриални имоти може да се очаква в средата на 2021 г., посочва Симеон Митев. Според него нараства търсенето на обекти тип "магазин и склад" заедно, както и на "склад с офис" в един обем. Интересна

европейска тенденция

която може да се реализира в град като София, са т. нар. складове за крайни потребители – self storage, които липсват, а са нужни в България. Това са градски складове с площ от 5 до 50 кв. метра, които може да са и многоетажни, но важното е да са в добри градски локации с перфектен обществен транспорт. В чужбина подобни помещения имат висока рентабилност. „Готови сме да подпомогнем развитието на този сегмент у нас. Познаваме чуждестранни консултанти с ноу-хау в тази област и ако инвеститорите имат интерес, може да направим такива проекти в България“, е поканата на БГСКЛАД към бизнеса.

Приемането и спазването на урбанизираните територии категорично насочва бизнеса в обособените индустриални зони. Особено предпочитани са бази с лесен достъп до градски транспорт и в тях цените са с 30% по-високи. Очаква се през тази година да се увеличи още повече търсенето на подходящи площи с размери около 100 до 200 кв. метра в леснодостъпна градска среда. Все повече нови и модерни индустриални бази и складове влизат в експлоатация за

даване под наем

като се забелязва желание от страна на търговците да ги ползват въпреки по-високите наемни цени. В региона на София Симеон Митев очаква да се засили и строителството на малки бази до 1000 кв. метра за покриване на лични нужди с цел освобождаване на наемани площи. Експертите на платформата не изключват земята и строежите да поскъпнат през 2021 г., а също да се увеличат цените за придобиване и поддръжка на съществуващи сгради.

След ваксинирането на по-голям брой хора пазарът на индустриални имоти у нас вероятно ще ускори ръст. Той ще зависи и от активността на правителството по привличане на чуждестранни инвеститори.

Жилищата - накъде

  • Най-продаваните имоти са къщи и апартаменти с 2 или 3 спални;
  • Търсенето на жилища в средновисокия и висок сегмент през 2020 г. е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (62%) спрямо имоти, купувани с инвестиционна цел (38%);
  • Независимо от достъпното банково кредитиране и ниските лихвени проценти, има значителен ръст в покупката на жилище със собствени средства - от 43% на 62% от общия брой сделки;
  • При избор на жилище все по-голямо внимание се отделя на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство;
  • Функционалността на вътрешното разпределение има важна роля – по-голяма тежест имат имотите с допълнително пространство, което да се обособи за работа, наличието на партерна тераса, двор, градина към имота също дава тежест при избора.

Източник: Colliers International

Подкрепи Economic.bg