ВиК фирмите предлагат поскъпване на водата

Новите цени ще бъдат утвърдени до няколко месеца

ВиК фирмите предлагат поскъпване на водата
3686 ~ 2 мин. четене
Повечето ВиК дружества са поискали увеличение на тарифите за потребители. По-високите цени са заложени в бизнес плановете на дружествата, представени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пише в. "Сега". 

Промените варират в широки граници, като "Софийска вода" е с предложено повишение над 20%. За бургазлии се готви скок от 14.5%, а в Ямбол може да се разминат с под 3% поскъпване. В Смолян, в зависимост от метода за доставка, цената ще се вдигне с между 10 и 32%, предвижда ВиК операторът.

Мотивите за поскъпването на водата са обичайните - тарифите отдавна не били актуализирани и не били променяни от години. 

Макар че КЕВР е одобрила бизнес плановете с прогнозите на ВиК фирмите, това не означава, че тя автоматично е приела ценовите разчети. Тарифите ще са тема на бъдещи заседания, а преди това ще има обществено обсъждане. Повече яснота ще има след няколко месеца, защото крайният срок за ВиК дружествата да подадат заявленията си за новите цени е до юни, обясни наскоро шефът на регулатора Иван Иванов. С поредни законови поправки тарифите за водата могат да се променят веднъж годишно, считано от 1 януари тази година. Преди ВиК-тата можеха да коригират цените на 4 години.

На този етап водният оператор в Бургас прогнозира необходимост да повиши цената на услугите си с 14.5% - от 1.10 лева за кубик без ДДС на 1.26 лева. За варненци се очертава 9% поскъпване, за Русе и Плевен - 8.3 - 8.4%, за Пазарджик - 5.9%. Нови цени на водата са заложили и дружествата в Сливен, Ямбол, Разград, Перник, Смолян и Хасково. В Ямбол ВиК операторът предвижда скромен ръст от 3.3% - от 1.52 на 1.57 лева за куб. метър. В Разград "Водоснабдяване-Дунав" настоява за увеличение на доставяната питейна вода от 7.07%, с което цената ще мине два лева (2.12 лв.). В Перник ВиК дружеството иска кубикът вода да бъде 1.15 лв., вместо досегашните 1.10 лева. Парадоксално, но ВиК-Добрич, където се подава най-скъпата вода у нас - 2.01 лв., не е поискал увеличение засега.

Предложенията на водните оператори идват на фона на обявения неотдавна от регулаторната комисия нов праг на "социална поносимост" на цените - 5 лв. за кубик вода за страната, а за София, където доходите са по-високи - 5.50 лева.
Подкрепи Economic.bg