Вилно селище в Созопол предлага частен плаж, забранен за случайни туристи

По закон плажовете са изключителна държавна собственост

Вилно селище в Созопол предлага частен плаж, забранен за случайни туристи

Частен плаж предлага на своите гости ваканционно селище в местността "Буджака" край Созопол. Достъпът до него обаче е ограничен за желаещите, въпреки че по закон плажовете са изключителна държавна собственост, предава БНР.

Плажът е илюстриран и на страницата на вилното селище, но дефиницията "собствен" изключва възможността да бъде посетен от външни лица. Достъпът до вилното селище става само през бариера и контролен пункт. При опит на екип на БНР да влезе в селището като случайни туристи, охранителите ги спират с репликата: „Плажът, тука нямаме плаж. Това е жилищен комплекс от затворен тип.“

Малкото местни жители, които са в района, казват, че има плаж, но е частен. Той трудно може да бъде видян, тъй като е скрит от скалите. Единствената гледка към него е от близо километър и не може да се прецени дали наистина се ползва. Виждат се само забодените в пясъка чадъри. Нямаме плаж, категорична е и управителката на комплекса Веселина Маринова:

„Направено е брегоукрепване, покрит е теренът с пясък, за да бъде по-красиво, по-естетично, в никакъв случай не можем да говорим за плаж.“ По нейните думи, достъп на никого не е отказван, всеки човек може да се разходи в комплекса, но трябва да стане с придружител, предвид това, че се минава през частен терен.

Коментари: 0