Вирусът Judy може да е заразил над 36 млн. Android устройства

Това е най-голямата злонамерена кампания в Google Play Store, твърдят експерти по киберсигурност

Вирусът Judy може да е заразил над 36 млн. Android устройства
2759 ~ 1 мин. четене
Експерти по сигурността предупреждават за нов злонамерен софтуер, който може да е заразил около 36.5 млн. мобилни устройства на Android. Вирусът е наречен Judy и бил е открит в над 40 приложения, които от години са на разположение в Google Play, съобщава Independent. 

Софтуерът е забелязан от експерти в компанията по киберсигурност CheckPoint. Те описват вируса като „може би най-голямата злонамерена кампания", открита в Play Store досега.

Judy е разработен така, че автоматично да генерира много на брой измамни кликвания върху реклами. Това, от своя страна, генерира приходи за хакерите, които са създали софтуера. 

Приложенията са били разработени от корейската компания Kiniwini, която е регистрирана в Google Play като ENISTUDIO corp. Сред апликациите са игри за готвене и мода като  „Chef Judy: Picnic Lunch Maker“ например. 

Любопитно е, че необичайно много от приложенията са били високо оценени от потребителите. Според експертите обаче това може да е вследствие на манипулация на хакерите, а не действително положително преживяване от страна потребителите. 

"Високата репутация не означава непременно, че приложението е безопасно за употреба", изтъкват в блога си експертите от CheckPoint. Те добавят, че хакерите лесно могат да манипулират потребителските мнения. 

Информацията за вируса Judy е била изпратена до Google и компанията е взела мерки по премахването на  заразените приложения от Google Play Store.

Коментари: 0