Visa пуска крипто консултантска услуга

Компанията разработва продукти насочени и към стейбълкойн

Visa пуска крипто консултантска услуга

Снимка: Pixabay

884 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Visa пуска нови консултантски услуги, които да помогнат на клиентите ѝ да се ориентират в света на криптовалутите, пише CNBC.

Компанията, която обработва плащания, заяви, че консултантската ѝ практика, попадаща в звеното за консултиране и анализи, ще предлага съвети на финансови институции, търговци на дребно и други фирми за всичко – от пускането на криптофункции до проучването на незаменими токени.

Visa обяви, че американската банка UMB вече използва тези нейни услуги.

Ходът е поредният опит на Visa да навлезе по-дълбоко в индустрията с криптовалутите. От 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. компанията е обработила трансакции с дигитални валути на стойност 3.5 млрд. долара чрез своите свързани с криптовалутите картови схеми, твърди лидерът на тези начинания на компанията за Европа Никола Плекас.

„Част от тези водещи борси имат милиони, а в някои случаи десетки милиони потребители“, коментира той, допълвайки, че компанията позволява на потребителите да харчат криптовалутите си сред 80 търговеца.

Освен това Visa разработва продукти, насочени към стейбълкойн – виртуални токени, свързани със стойността на държавните валути, обичайно долара – и дигитални валути, емитирани от централните банки.

Visa се надява, че новите консултантски услуги могат да помогнат за бъдещото по-масово възприемане на биткойна и други дигитални валути. Подобно на конкурента си Mastercard, гигантът в кредитните карти смята криптовалутите за голяма възможност за растеж в момент, в който разширява дейността си отвъд картовите плащания.

Големите мрежи за разплащания се сблъскаха с вълна от нови финансови компании, навлизащи на пазара през последните години. Развиващи се тенденции като отвореното банкиране заплашват да подкопаят бизнес моделите им.

Междувременно Visa е под натиск и от големите технологични компании. През ноември Amazon заяви, че ще спре да приема кредитни карти Visa във Великобритания заради високите такси на компанията. Гигантът в онлайн търговията предприе подобни стъпки срещу Visa в Австралия и Сингапур.

„За нас криптовалутите са голяма нова вертикала и възможност за растеж. Ще продължим да се фокусираме върху развиването на бизнеса си напред“, коментира Плекас.

Проучване, публикувано от Visa, показва, че 94% от хората вече имат известно ниво на информираност за криптовалутите, докато близо една трета са използвали дигиталното злато като инвестиция или средство за обмен. Изследването е направено на база 6000 души по цял свят.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg