1250 висши румънски чиновници на съд за корупция

Сред тях са политици, министри, депутати и бившият премиер

1250 висши румънски чиновници на съд за корупция
280 ~ 1 мин. четене

Румънската прокуратура е повдигнала обвинения срещу 1250 чиновници от високите и средните етажи на властта през изминалата година. Това обяви главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши.

Сред обвиняемите има бивш премиер, петима бивши министри, 16 депутати и петима сенатори. Кьовеши призова официалните органи да покажат кураж, представяйки отчет за дейността на прокуратурата за миналата година.

От думите й става ясно, че съдът е постановил връщане на 220 млн. евро на държавата, а също така е бил наложен запор върху имущество за около 500 млн. евро.

Бившият премиер Виктор Понта също е сред обвиняемите. Той е на съд по обвинения в корупция, свързани с работата му като адвокат от 2007 до 2008 г.

Кьовеши обяви, че тази година нейната служба ще се фокусира върху корупцията в правосъдната система, местната власт, здравеопазването и измамите с еврофондове.

Правосъдният министър на Румъния Ралука Пруна похвали дейността на агенцията и обяви, че Кьовеши ще бъде преназначена на поста след изтичането на мандата й през май.

Подкрепи Economic.bg