Визите за Турция в ЕС остават поне до 2017 г.

Анкара засега отказва да изпълни необходимите критерии

Визите за Турция в ЕС остават поне до 2017 г.

Визите за турски граждани в ЕС остават поне до 2017 г. Преговорите между Анкара и Брюксел за отмяната им буксуват, съобщава германският в. Bild.

Главната причина е нежеланието на Анкара да изпълни условията на ЕС. Едно от най-важните такива е гарантирането на конституционната защита на журналистите и критиците на правителството.

Германските власти вече не смятат, че безвизовият режим за турски граждани, влизащи в ЕС, ще започне да действа от 1 юли 2016 г., тъй като Анкара не може да изпълни всички необходими условия за това до края на годината.

Преговорите не могат да приключат и до края на юни 2017 г., смятат германските правителствени кръгове. Препъникамък остава промяната на антитерористичните закони, която категорично се отхвърля от президента Реджеп Ердоган.

В тези закони трябва да се съдържа и член, според който журналистите или критиците на властта не могат да бъдат преследвани по съдебен път без конкретни факти или причини.

В петък, 20 май, министрите на вътрешните работи на държавите от ЕС съгласуваха механизъм за спирането на действието на безвизовия режим със страните, които не са част от ЕС. Тези мерки могат да бъдат предприети за всички споразумения за либерализация на визовия режим между ЕС и останалите страни. Подобни планове могат да увеличат натиска върху Турция.

Коментари: 0