Промените в Наредба Н-18 се отлагат по-малко от обещаното

Нормативният акт претърпя коренна промяна спрямо първоначалния вариант и са заложени много от исканията на фирмите

Промените в Наредба Н-18 се отлагат по-малко от обещаното

Снимка: Pixabay

Влизането в сила на спорните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати се отлага за трети пореден път. Новият срок е 1 януари 2021 г., но той е с три месеца по-кратък спрямо обещанието на премиера Бойко Борисов от месец май, когато се срещна с представители на хотелиерския и ресторантьорски бранш. Тогава той им обеща и да намали ДДС за сектора, а те от своя страна му обещаха да го изсветлят, но не и да намалят цените на услугите си.

Така лицата, регистриращи и отчитащи продажбите си чрез софтуер за управление на продажбите (СУПТО), трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба в срок до 31 декември 2020 г. и от началото на новата година да ги следват. 

Дълго от НАП и Министерството на финансите бяха категорични, че повече няма какво да се обсъжда по наредбата и само няколко дни преди да влезе в сила през януари промениха мнението си и дадоха поредната отсрочка - до 1 август. Освен че удължиха сроковете, властта в крайна сметка се вслуша в критиките на бизнеса, който постоянно изтъкваше недомислици, заложени с промените в Наредба Н-18.

Множество други изменения в наредбата са предвидени в резултат на проведените срещи между Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации. Сред основните промени е облекчаване на изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма. Освен това се удължава срока на блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност от 24 на  72 часа, прецизиране на отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия. Облекчават се и правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове.

„Диалогът с бизнеса в последните месеци беше конструктивен. Продължаваме дискусиите в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров, цитиран от приходната агенция.

Коментари: 0