Вниманието на инвеститорите все още е насочено в Италия и бюджетния й дефицит

Той може да натежи върху европейските борсови пазари, ако не бъде одобрен от ЕК

Вниманието на инвеститорите все още е насочено в Италия и бюджетния й дефицит
На световните борси преобладаваше смесена търговия основно повлияна от финансовите отчети за тримесечието. Щатският индекс Dow Jones се покачи в петък до 25444.34 пункта, след силните финансови резултати на Procter & Gamble, Honeywell, Schlumberger и опитите на Уолстрийт да възвърне загубите от предходните дни. Акциите на Procter & Gamble поскъпнаха с 8.8%, след като отчетите за Q3 надминаха очакванията на анализаторите.  Това беше първата печеливша седмица от последните четири за индекса на 30-ти сини чипа. Широкият индекс S&P 500 завърши седмицата малко под нивото на отваряне в петък, като реализира загуби от 0.04 на сто при ниво от 2767.78 пункта. Понижението в сектора на здравеопазването оказа натиск върху индекса и неутрализира покачването при потребителските стоки от първа необходимост. 

Водещите технологични компании Facebook, Amazon и Netflix върнаха част от печалбите си, което изпрати индекса Nasdaq Composite на червена територия до 7449.03 пункта. Акциите на Стария континент завършиха търговската сесия разнопосочно. В Лондон индексът FTSE 100 се покачи с 0.32% до 7049.80 пункта, докато бенчмаркът в Европа DAX се раздели с 0.31% до 11553.83 пункта. 

Все още вниманието на инвеститорите е насочено към Италия и бюджетния дефицит, които може да натежи върху европейските борсови пазари ако не бъде одобрен от европейската комисия. Ценните метали записаха печалби в петък, след като спадът при акциите насочи пазарните участници към по-ниско рискови активи. Цената на златото достигна 1226.19 долара за трой унция, докато среброто се търгуваше с повишение от 0.40% до $14.63. Петъчният ден беше силен и за петрола, който поскъпна с повече от 1 процент. 

Щатският лек суров петрол достигна 69.05 долара за барел, докато сортът Брент се търгуваше при цена от $80.12.

Финансови отчети – Q3 2018

Началото на седмицата ще бъде лишено от значителни икономически данни, които могат да окажат влияние върху пазарните движения. Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към финансовите отчети за трето тримесечие на годината. Някой от по-известните компании, които ще публикуват своите финансови данни са:  China Mobile; Kimberly-Clark; Philips; Michelin и авиокомпанията Ryanair.

Китайският телеком ще публикува  финансовите си отчети за трето тримесечие на годината, което може да доведе до силно поскъпване ако данните покажат ръст в продажбите. Технически цената направи обръщане на низходящия тренд, след образуване на дивергенция и пробив над 50 периодната средна и горната граница на низходящия канал. Очакванията ни са възходящото движение да продължи до стойности над $90, но трябва да се отбележи възможността за тест на пробива около $75 и силното ниво на съпротива около $80, което може да окаже натиск на цената.

Еврото успя да се съвземе от силния натиск от страна на щатската валута, след като почти тества психологическото ниво 1.14. С двойното дъно при 1.1430 се образува обръщаща формация дивергенция, която отдръпна валутната двойка от най-ниските и нива. Все още низходящия тренд е водещ при движението на валутната двойка, но очакваме поскъпване над 1.1540 да доведе до обръщане на настроенията и поскъпване за единната валута към 1.17.

Цената на златото се задържа стабилна около нивото 1220, въпреки стойностите на индикатора MACD, които показват спад. Очакванията са за възстановяване на възходящото движение при пробив над нивото на съпротива около 1230 долара за трой унция и образуване на възходящо пресичане от индикатора MACD. Следващата цел при формиране на възходящо движение е нивото 1300. Пробив под 50 периодната средна ще неутрализира прогнозите за поскъпване.

Широкият индекс на щатите се движи под 50 периодната средна и низходящата тренд линия, което показва, че пазарните настроения са негативни на този етап. Важна подкрепа и възможност за възстановяване на възходящия тренд е зоната около 2700 – 2750, където може да очакваме отскачане на индекса. При успешен пробив под това ниво очакваме спад до локалните минимуми от февруари при стойности около 2530 пункта.
Коментари: 0