Водата в София поскъпва с 18%

От март столичани ще плащат за кубичен метър 2,16 лв. вместо досегашните 1,82 лв.

Водата в София поскъпва с 18%
3800 ~ 1 мин. четене
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри поскъпване на водата в София с 18% по време на открито заседание днес. От следващия месец (март) столичани ще плащат за кубичен метър 2,16 лв. вместо досегашните 1,82 лв. 

Плановете предвиждат в следващите четири години водата за столичани да поскъпне с почти 50% до 2,69 лв. за кубичен метър. Дружеството понесе редица критики заради своето решение, но въпреки това прие предложението.

Промените са част от водната реформа и са заложени още с приемането на двете наредби за качеството и цената на ВИК услугите миналата година. Целта е в дългосрочен план да бъдат намалени огромните загуби на вода и да се подобри качеството на услугата и цялостното състояние на сектора.  

Икономистът Владимир Каролев обясни, че промените са наложителни в профила си в социалната мрежа Facebook. "Срам и позор е в София с най-високи заплати в страната и едни от най-ниските цени на водата да се свиди за 1,32 лв., за да се опази природния ресурс и да се гарантира дългосрочно качествено водоснабдяване", написа той. 

По думите му да си "еко" и "зелен" не означава "да си комунист и да млатиш предприемачите от сутрин до вечер". "Това означава да разбираш поне малко от икономика и да си съгласен да платиш реалната цена на природните ресурси, така че те да бъдат използвани рационално, ефективно и ефикасно", допълва Каролев. 

Подкрепи Economic.bg