Волатилен пазар след отрицателния вот в Гърция

Златото получи тласък след референдума

Волатилен пазар след отрицателния вот в Гърция

Снимка: БГНЕС

Еврото падна днес, докато йената напредваше след гръцкия вот отхвърлил спасителния пакет, което задълбочи финансовата криза и може да затрудни Европа ако кредиторите откажат нови помощи. Единната валута слезе до шест седмично дъно срещу йената на 133.70, но след това при волатилна търговия възвърна част от загубите и се котира на 135.15. Евро/долар приближи дъното от миналата седмица на 1.0955, но след нива от 1.0969 започна да расте и сутринта беше на 1.1040.

Резултатът от референдума в Гърция направи излизането на страната от еврозоната най-вероятния сценарий от преговорите. Изумените европейски лидери свикаха извънредна среща на върха във вторник на която ще обсъждат следващите си действия.

ЕЦБ, която днес ще проведе телефонна конференция, вероятно ще продължи спасителното финансиране за гръцките банки при сегашните ограничени нива. Централната банка вероятно ще остави вратата отворена докато няма повече яснота от политическите лидери.

Отрицателният вот провокира търсене на сигурност като основния печеливш беше японската йена. Долар/йена слезе до 121.70. Японски официални лица се ангажираха да следя внимателно финансовите пазари и да предотвратят волатилност.

Друга сигурна валута, швейцарския франк, също поскъпна. Швейцарската национална банка, която наскоро интервенира, за да спре растежа на франка, предупреди, че ще се бори срещу всяко стремглаво поскъпване на валутата. Еврото първоначално падна до 1.0320 франка, но възвърна позиции и е на 1.0417. Заплахата за интервенция може би помага засега и на еврото да задържа позиции на валутните пазари.

Австралийският и новозеландският долар паднаха. Първата валута удари шест годишно дъно от 0.7452 срещу зелените пари, докато втората слезе на пет годишно дъно от 0.6645.

Златото с нова сила от несигурната ситуация около Гърция

Търсене на сигурност помогна на златото днес, след като гърците отхвърлиха условията на спасителния пакет, което доведе до нова несигурност относно финансовата ситуация в Атина и бъдещето на Гърция в еврозоната. Спот цената на жълтия метал е 1169 долара за тройунция.

На референдума в неделя, гърците категорично отхвърлиха условията на спасителния план на кредиторите. Официалните цифри показаха, че 61% от гласувалите не са съгласни със сделката и за налагането на нови ограничителни мерки, които вече съсипаха икономиката. Вотът може да доведе до срив на банковата система и излизане от еврото. Без нови спасителни средства от ЕЦБ, гръцките банки ще останат без пари в рамките на няколко дни. Това може да принуди правителството да използва друга валута, за да изплати пенсиите и заплатите.

Златото, обичайно приемано за алтернативна инвестиция във времена на финансова и икономическа несигурност, се покачи. Същото се случи и с други активи предлагащи сигурност като например йената.

Първоначалните движения на пазара бяха спорадични, но се успокоиха при очакванията, че ЕЦБ ще се намеси скоро и ще гарантира допълнителна ликвидност. Японското правителство вече отговори, че има готовност да се намеси на пазарите и работи в съвместно с колегите си от други страни.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0