Кризата с КТБ е грешка на Искров

Управителят на БНБ бил преизбран под натиск, обяви Дянков

Кризата с КТБ е грешка на Искров
„Кризата с КТБ е грешка на г-н Искров. Има само една задача за него и екипа му и тя е пазене на банковата стабилност, други задачи централната банка няма". Това заяви пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Въпросът е кой има задачата да се справи с банковата стабилност на държавата - това е гуверньорът на централната банка. Ако приемехме, че банкерите и политиците са ангели, тогава нямаше да имаме нужда от управител на централната банка. Не казвам, че по време на нашето правителство сме направили всичко необходимо. Помните, че с гуверньора на БНБ имахме доста спорове какво е правено в банковата система като цяло преди това и още доста неща, които е трябвало да се направят още през 2006, 2008, 2009 г.", добави Дянков.

Иван Искров бе преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск, но не от Европа, разкри още Дянков. 

„До последния ден, в който вървеше този дебат, друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор. Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ”, каза Дянков.

Христов обаче не е назначен, тъй като по думите на бившия министър в парламента са станали промени. „Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството, успя да направи тази промяна в последния момент”, посочи само Дянков, без да казва имена.

С Бойко Борисов спорехме за много неща, виждахме се сутрин рано и вечер късно, спорихме главно за бюджет и кога да влезем в еврозоната, отбеляза още Дянков.

Сега двамата се чували рядко. „Гледам да не го притеснявам, Видяхме се в края на февруари, когато ми излезе първата книга, и говорихме дълго за Гърция”, заяви още Симеон Дянков.

По темата за кризата с Гърция бившият финансов министър е на мнение, че нищо не се променя от референдума, който се проведе вчера, освен че позициите са доста по-изострени.

Ципрас беше обещал, че до два дни ще отворят банките и ще има споразумение, която няма да стане, сигурен е Дянков.

Според него нито Атина, нито Брюксел искат Гърция да излезе от еврозоната.

Той прогнозира, че на някакъв етап със сигурност ще има опрощаване на дълговете на Гърция – може би след година или две.

30 години гърците са живели над възможностите си, в дълг. За една или две години няма как едно правителство да свърши всичко занапред, подчерта Дянков.

Не мисля, че тази година поне ще видим вълна от българи, които се връщат от Гърция, всички ще изчакат, смята още Дянков.

Коментари: 0