Волатилна търговия след края на британския референдум

Златото достигна двуседмичен връх, среброто също отбеляза ръст

Волатилна търговия след края на британския референдум

Британският паунд поскъпна до най-високото си ниво за последната година, достигайки 1.4946. По-късно обаче британската валута падна до под 1.35, след като бяха оповестени данни, според които лагера на излизащите води с малко.

Проучване, проведено от Ipsos MORI показва, че над половината от британците са за оставане в ЕС.

Силно влияние върху вота оказаха убийството на проевропейската депутатка Джо Кокс миналата седмица, както и кампанията на британската и международната политика, включително на президента на САЩ Барак Обама.

Британският паунд достигна най-високото си ниво от 31 декември, достигайки 1.4852. По-късно лирата падна до 1.4015.

Еврото се изкачи до 6-седмичен максимум на 1.1421. По-късно единната валута се понижи до 1.1180.

Доларът се изкачи до най-високото си ниво за последната седмица, след като поскъпна до 106 йени. След оповестяването на данните, че привържениците на излизането на страната от ЕС водят, щатската валута падна до под 102 йени.

Доходността по германските облигации се върна на положителна територия

Доходността по облигациите на южните страни от ЕС се понижи по време на вчерашната търговия поради референдума във Великобритания, тъй като последните анкети показаха увеличение на поддръжниците на оставането на страната в ЕС.

В контраст на това 10-годишните германски облигации се повишиха, достигайки 3-седмичен връх. Те се покачиха с повече от 10 базисни точки до 0.12%.

Доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи с 4 базисни пункта до 1.3%. Това е най-ниското ниво от 2 седмици насам.

10-годишните испански и португалски дългови книжа спаднаха с 3-4 базисни точки.

Златото достигна 2-седмичен връх след референдума във Великобритания

Златото достигна 2-седмичен връх след референдума във Великобритания, след като стана ясно, че поддръжниците на излизането на страната от ЕС имат преднина преди оповестяването на официалните данни.

Спот цената на златото се повиши до над 1 300 долара за тройунция.

Среброто поскъпна до над 17.30 долара за тройунция, а паладият нарасна с 0.23 на сто до 565.30. Платината се търгуваше на нива от 960 долара.

Фондовите пазари от двете страни на океана затвориха на зелено

Американските акции приключиха търговията с повишение, а S&P 500 достигна 2 100 пункта, подкрепени от очакванията около референдума във Великобритания. В Европа водещите индекси също завършиха на положителна територия. Най-силно се представи Euro Stoxx 50, който нарасна с 2%.

При акциите Tesco отчетоха повишение от 0.8 на сто, след като от компанията съобщиха за растеж от 0.9 на сто за първото тримесечие.

Коментари: 0