Volgabus създаде първия руски безпилотен автобус (видео)

Matrёshka може да превозва посетителите на Световното по футбол

Volgabus създаде първия руски безпилотен автобус (видео)

Руският завод Volgabus създаде първият безпилотен автобус в страната, който ще се движи по пътищата до 2017 г., съобщава местният вестник „Российская газета”. Новата машина се нарича „Matrёshka”.

Умният автобус е оборудван с датчици, камери и сензори, които следят състоянието на трафика и определят разстоянието до обектите. След това цялата информация попада в компютъра, където специално изработен руски изкуствен интелект взема решения и то го прави по-бързо и по-ефективно от човека.


"Ние създадохме универсална платформа, която може да се превърне в такси, транспорт за инвалиди, мобилен офис, банкомат, куриер за доставки, подвижен магазин и не само", коментира генералният директор на „Bakulin Motors Group” Алексей Бакулин.

Почти всички компоненти в машината – електрическият мотор, окачването, батерията, а също и софтуера са руско производство, добави той. През 2017 г. ще бъдат пуснати 20 от тези машини, независими от човешката система за контрол на маршрути - точно навреме за Световната купа по футбол 2018 г.

Размерите на машината по дължина и ширина са  4 метра на 1,7 метра, максималната й скорост е 30 км/ч, а капацитетът е от 6 души.


Коментари: 0