Volkswagen е ползвала маймуни при тестове за вредни емисии

„Убедени сме, че научните методи, избрани тогава, са били погрешни“, коментираха от компанията

Volkswagen е ползвала маймуни при тестове за вредни емисии
1960 ~ 1 мин. четене

Германският автомобилостроител Volkswagen се извини, след като медии съобщиха, че компанията е участвала в експеримент, при който маймуни са били принудени да вдишват отработени автомобилни газове, за да се провери токсичността на дизеловите емисии, пише ДПА.

В. New York Times тази седмица излезе с новина, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер с анимационни филмчета, които да отвличат вниманието им, докато вдишват отработени газове от Volkswagen Beetle.

„Убедени сме, че научните методи, избрани тогава, са били погрешни. Щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани“, посочва компанията.

Фолксваген осъди всички форми на злоупотреби с животни и „помоли за прошка за това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица“.

Случаят е свързан и с по-мащабния скандал "дизелгейт", когато стана ясно, че компанията програмира автомобилите си да изхвърлят по-малко отработени газове, когато „установят“, че им се прави тест на емисиите. Разкриването на тази практика през 2015 г. предизвика вълна от международни разследвания и пазарни проблеми, с които Volkswagen продължава да се бори.

Експериментът с маймуните е бил подкрепен също от Daimler и BMW, но Volkswagen е била начело на организацията с помощта на европейски изследователски институт.

Германската провинция Долна Саксония, която е голям акционер в компанията, вчера също изрази шок и поиска пълно разследване на тестовете, провеждани през 2014 година. Провинциалните власти поискаха и уверение, че такива практики няма да се случват никога повече.

Коментари: 0