Volkswagen прави втори завод в Полша

Компанията ще инвестира в него 860 млн. евро и ще премести производството на \"Крафтър\"

Volkswagen прави втори завод в Полша
4352 ~ 1 мин. четене

Volkswagen ще прави втори завод в Полша, край град Врешня, като ще инвестира в съоръжението над 860 млн. евро. В него ще се пренесе производството на лекотоварния модел "Крафтър" на най-големия европейски автомобилен приизводител.. Това става ясно от съобщения в европейската преса.

Фабриката трябва да заработи през втората половина на следващата година и ще има капацитет 100 хил. автомобила годишно. Германската компания вече има сериозни позиции в Полша, като има завод в Познан от 1993 г. В него се сглобяват над 170 хил. коли годишно от моделите "Кади" и "Транспортър".

Новата мощност във Врешня се намира на 50 км от Познан, което улеснява логистиката. Мястото е харесано и заради факта, че заводът е на еднакво разстояние от Берлин в Германия и Варшава в Полша. До централата на Volkswagen във Волфсбург (на снимката) са по-малко от 500 км. Отношението на местните власти също е оказало влияние.

Заводът е разположен на площ от над 200 хектара, което се равнява на повече от 300 футболни игрища. На площадката се работи усилено, като пейзажът се мени с дни. В момента се изливат бетонните колони за халетата. На обекта работят над 200 души, а външните доставчици са 64. При започването на работа на завода ще бъдат разкрити около 3000 работни места.Подкрепи Economic.bg