Volvo отлага борсовия си дебют заради търговската война на Тръмп

Условията в момента не са подходящи, смята ръководството на компанията

Volvo отлага борсовия си дебют заради търговската война на Тръмп

Снимка: Volvo

464 ~ 1 мин. четене
Шведската автомобилна компания Volvo обяви, че отлага плановете си за първично публично предлагане (IPO) заради несигурността около търговската война на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Financial Times съобщава в понеделник, че китайският автомобилен гигант Geely, която притежава Volvo, е спряла плановете си за публично предлагане на ценни книжа, което оценява Volvo на 30 млрд. долара, тъй като се притеснява, че търговската война на президента Доналд Тръм може да навреди на оценката на автопроизводителя.

"Условията в момента не са оптимални за инвеститорите", каза Хакан Самюелсон, главен изпълнителен директор на Volvo, пред ФТ. Той добави, че публичното предлагане изисква "стабилни пазарни условия".

"Важно е да знаем, че имаме място за растеж, така че да можем да погледнем инвеститорите в очите една година след това IPO," добави Самуелсон. "То все още е вариант, много реалистичен вариант, но няма да се случи веднага".

IPO-то би било най-голямото в Швеция, допълва изданието.

Geely, която също е собственик на британския производител на спортни автомобили Lotus и компанията, която произвежда локомотиви Black Cabs, е продала повече от 1,2 милиона автомобила през 2017 година.

Припомняме, че Тръмп заплаши да наложи мита за европейските автомобили, които се продават в САЩ, ако ЕС не намали митата за американските коли, които в момента са по-високи.

Отделно от това американският президент въведе мита от 25% върху редица стоки от Китай, като те обхващат износ за стотици милиарди.

Подкрепи Economic.bg