Volvo водачите ще „надникват“ виртуално зад ъгъла, за да избегнат критичните ситуации

Превозните средства на Volvo Cars и на Volvo Tracks ще обменят информация в реално време

Volvo водачите ще „надникват“ виртуално зад ъгъла, за да избегнат критичните ситуации

Снимка: Volvo

1960 ~ 2 мин. четене
Собствениците на автомобили Volvo Cars и на камиони Volvo Trucks ще могат да обменят информация помежду си в реално време посредством облачна система. Споделянето на данни между превозните средства ще предупреждава водачите за рискови участъци на пътя и ще им помага да избегнат потенциални опасности. 

„Свързаната сигурност позволява на Volvo водачите виртуално да „надникнат“ зад ъгъла и да избегнат критичните ситуации, още преди да са се случили“, обяснява Малин Екхолм, вицепрезидент на Центъра по безопасност на Volvo Cars.

Иновационната опция ще бъде пусната в избрани камиони на Volvo Trucks и автомобили на Volvo Cars в Швеция и Норвегия още през 2018 г. Всяка от компаниите ще използва собствената си система за предупреждение при опасност на пътя чрез включване на аварийните светлини. Обмена на данни е възможен чрез използването на облачна система.

Volvo Cars и досега позволяваше споделяне на данни между автомобили на своята марка, но за първи път ще обменя такива и с друга компания. Сътрудничеството с Volvo Trucks е първата крачка към свързаните превозни средства, които могат да имат сериозен принос към безопасността по пътищата като цяло. 

Компанията вече има принос за сигурността на пътиващите. През 1959 г. Volvo се отказа от патента на изобретението си – триточковия предпазен колан, за да може всички автомобилни компании да го използват. Днес това се оценява на един милион спасени живота.

Сега надеждата е, че споделянето на информация между превозните средства в реално време също ще помогне за предотвратяването на фатални инциденти. Развитието на Интернет на нещата (IoT) засяга до голяма степен именно автомобилната индустрия, като в бъдеще се очаква все повече превозни средства да обменят данни помежду си. Що се отнася до Volvo, компанията цели да установи сътрудничество и с други партньори, споделящи същия ангажимент за повишаване на безопасността по пътищата. 

Технологията на Volvo за сигнализация при потенциална опасност на пътя позволява всеки път, когато водачът включи аварийните светлини, системата да изпраща сигнал до всички останали автомобили на марката, които се намират наблизо. Функцията е особено полезна в случаи на ограничена видимост. 

Системата е налична в Швеция и  Норвегия от 2016 г. и е стандартна за всички автомобили от серията 90, 60, както и за новото ХС40. Присъединяването на Volvo Trucks към облачната система ще разшири нейния обхват, ще се засичат още повече потенциални опасности и ще се повиши сигурността по пътищата като цяло. 

Обменът на данни обаче предизвиква и въпроси около информационната сигурност на потребителите. Казусът е все по-актуален, особено с предстоящото влизане в сила на 25 май на европейски Общ регламент за защита на личните данни, GDPR. От компанията изтъкват, че са синхронизирали дейността с новите изисквания. Те използват инструменти като анонимизиране, проверка и обобщаване на данните например. 
Коментари: 0