Време е да разширим нашите икономически връзки

Има много възможности, които бизнесът от двете страни трябва да проучи

Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България:

Време е да разширим нашите икономически връзки

Снимка: Личен архив

1804 ~ 3 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Ваше превъзходителство, Черно море разделя нашите две страни, но какво обединява нашите народи?

Обединява ни желанието да живеем в демократична държава и да просперираме. Дълго време гледахме на Черно море като на граница, която ни разделя.

През изминалото десетилетие изградихме ново разбиране и Черно море е нещо, което ни свързва, нещо, от което можем да се възползваме взаимно. Отношенията между страните са стабилни и се надявам, че ще се засилят още повече в бъдеще.

Като посланик на Грузия в България, какво бихте искали да кажете на българския бизнес?

Радвам се да видя, че доверието в българския бизнес расте. По време на престоя си в България се запознах с много изтъкнати собственици на бизнес, които имат ясна визия как Грузия и България може да се възползват от приятелството и силните икономически връзки. Бих насърчила българския бизнес да превърне България във врата от Европа към Азия през Грузия. Страната е идеално разположена за лесен достъп до повечето големи европейски, централноазиатски и близкоизточни пазари и има споразумения за свободна търговия с повечето от тях.

Как върви търговията между Грузия и България? Какво е водещо в износа на България за Грузия и кое е определящо при вноса от Грузия?

Търговията се развива добре. През последното десетилетие България е сред 10-те най-добри търговски партньори на Грузия. През 2020 г. търговският оборот е 423,1 млн. USD, като износът от Грузия за България е 312,7 млн. USD (България е в Топ 5 на износителките от Грузия), а обемът на вноса е 110,4 млн. USD. Но има много по-голям потенциал за увеличаване на търговския оборот между нашите страни и основният ми приоритет като посланик е точно това. За да изведем икономическото сътрудничество и търговията на по-високо ниво, функционира Смесена междуправителствена икономическа комисия, нейното последно заседание се проведе в София през април 2019 г. Тбилиси ще бъде домакин на следващото заседание, но заради пандемията досега не беше възможно то да се състои.

Като бивш изпълнителен директор на Грузинската национална агенция за инвестиции какво бихте казали за нивото на инвестиционен интерес на българския и грузинския бизнес?

За съжаление българските инвестиции в Грузия са минимални. Бих казала същото и за грузинските инвестиции в България, но те са малко повече от българските в Грузия.

Разположена между Европа и Азия на историческия „Път на коприната“, икономиката на Грузия е силно интегрирана с международните пазари.

Има ли резултат, който да бъде изтъкнат от реновираната с българска помощ Лаборатория за иновативни идеи към Сухумския държавен университет в Тбилиси?

Да, тази пролет Посолството на България в Тбилиси обнови Лабораторията за иновативни идеи. Проектът е финансиран от Българската програма за подпомагане на развитието и е купена компютърна техника на стойност почти 40 000 GEL (около 21 350 BGN). Този проект ще даде възможност на студентите да работят в това пространство, да организират обучения, семинари, да развият своите иновативни идеи. В рамките на проекта бе предвидено посещение на представители от българска страна на 16-17 ноември 2021 г. - за обучение и обмяна на опит.

Какво мислите за неизползваните възможности, които биха били от взаимен интерес?

Вярвам, че Грузия и България може да комбинират усилия, за да задоволят обема на търсенето на големите азиатски страни. Може да се използват режимите на свободна търговия. Има възможности за споделяне на ноу-хау в различни области. И двете ни икономики са малки и не очаквам непременно български инвестиции в Грузия, но вярвам, че има големи възможности за съвместни предприятия.

В България в много области има недостиг на кадри. Имат ли интерес грузинските специалисти да работят в България?

Грузия и Република България работят по Спогодба за легална миграция. Две министерства финализират всички допълнителни документи към Спогодбата, приложенията и документите за процедурите по прилагане, което ще позволи законната миграция между нашите две страни да започне през 2022 г. Тази спогодба ще даде възможности и на двете страни за привличане на служители на конкретни позиции в сферите, където има недостиг на кадри. Грузия може да предложи доста високо ниво на работна сила.

Какъв тост ще вдигнете, ако имате гала обяд с представители на българския и грузинския бизнес?

Бих вдигнал тост за нашето приятелство и за бъдещи възможности, които всяка страна трябва да проучи. Можем да използваме взаимно ресурсите си за разширяване на нашите бизнес и икономически връзки. Нека не пропускаме тази възможност. Gaumarjos!Подкрепи Economic.bg