Все по-близо до „Мистър и Мисис Икономика 2020”

В годината на големите изпитания наградите ще имат още по-голяма стойност

Все по-близо до „Мистър и Мисис Икономика 2020”
1932 ~ 3 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Един професор решил да даде урок на свои студенти. В голям буркан и поставил няколко камъка. Попитал дали им се струва пълен, а те отговорили положително. После добавил малко чакъл, след което допълнил с пясък и бурканът все им се струвал пълен. Но после се оказало, че има място и за вода. ”Бурканът - това е вашият живот, големите камъни са най-важните неща в него, като семейството, приятелите, кариерата. Ако го запълните с дребни неща, няма да ви остане място за големите камъни”, обяснил преподавателят.

Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” е сред най-значимите моменти в развитието на списание „Икономика”. Той е като километричните камъни, които са ориентир за изминатия път. Според добрата традиция нашето списание всяка година връчва статуетката „Рибарят и златната рибка” на бизнес лидерите с най-високи постижения. От 2015-а насам организираме това престижно събитие заедно с Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България.

В годината на Металния плъх „Мистър и Мисис Икономика” става на 30. Каква година само… Иска ни се да вярваме, че въпреки изпитанията традицията ще остане същата. И на официална церемония, както винаги досега, ще връчим отличията на победителите, преминали успешно през трудностите, които 2020-а ни предлага в изобилие. Да, наградите „Мистър и Мисис Икономика” в тази трудна ситуация ще са паметни. В последните две години големите отличия бяха за представител на банка и на телеком. Реалностите потвърдиха, че наистина е имало защо.

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка:

Насърчавате добрия пример

Петя Димитрова е единственият двукратен носител на наградата „Мистър и Мисис Икономика”. През 2015 г. и 2018 г. компетентното жури прецени, че сред жените в бизнеса с най-големи постижения е главният изпълнителен директор на Пощенска банка. Когато за втори път хвана „Златната рибка” през 2018-а Мисис Икономика призна: „Изключително ми е приятно, че след като няколко години се опитваме да растем и да сме сред лидерите, сега получаваме тази престижна награда. Направихме едно обединение (Алфа банк), на път сме към ново. Българският бизнес има нужда от добри примери, той трябва да се поощрява. Следващата година ще е ключова за нас”. И тя се оказа наистина важна, защото наред с многото активности през 2019 г., бе финализирано оперативното обединение с Банка Пиреос България.

През годините Пощенска банка, начело с Петя Димитрова, показа усърдие в амбицията да усъвършенства своите продукти и услуги. „В този процес дигитализацията е не просто стъпка, а дълъг път, който трябва да извървим. Бъдещето на банките е свързано с повече дигитализация и навлизане на изкуствен интелект и никой не може да си заравя главата в пясъка, че това предстои” – подчерта Петя Димитрова в края на 2018-а. Тя продължи да вярва, че дигитализацията е основа за банкирането на бъдещето. Така Пощенска банка се оказа готова за днешната реалност, в която клиентите имат наличните възможности да оперират от дистанция.

Юбилеят си е юбилей, макар и в тази шокова за целия свят година. По повод предстоящото издание на конкурса Петя Димитрова каза: „Малко награди може да се похвалят с 30-годишна история, а конкурсът „Мистър и Мисис Икономика“ отдавна се превърна в точния компас за развитие на предприемачеството, бизнеса и промяната в обществото. Те са и специален момент, който всеки успешен бизнес очаква, затова поздравления за вас – организаторите от КРИБ и сп. „Икономика“. За мен е чест, че като главен изпълнителен директор на Пощенска банка в последните години имах шанса да бъда два пъти носител на наградата „Мисис Икономика“. Прекрасната статуетка на Ставри Калинов е една, но тя е награда за целия ни екип и затова стои на видно място в кабинета ми – като потвърждение, че общият ни стремеж за развитие е бил оценен от утвърдени авторитети в най-престижния конкурс за бизнеса у нас. Продължавайте да насърчавате добрия пример и да поощрявате българския бизнес. Честит юбилей“!

Подкрепи Economic.bg