Всеки ли може да бъде успешен мениджър?

Добрият мениджър работи за усъвършенстването на уменията на екипа си

Всеки ли може да бъде успешен мениджър?

Снимка: Unsplash

Ако сте достатъчно добри в работата си, то това в повечето случаи означава, че на определен етап шефът ви ще ви предложи повишение. Със сигурност еуфорията около това ще е много голяма, особено когато Ви бъде предложено да станете мениджър на екип. Но сигурни ли сте, че можете да се справите? 

За да помогне с отговора на този въпрос, CNN Business е изготвил анкета с няколко въпроса, на които всеки бъдещ мениджър трябва да си отговори преди да приеме повишение.

Мога ли да поема отговорност за работата на другите?

Не мислете дълго за отговора на този въпрос, а кажете първото нещо, за което се сетите. „Това е простият въпрос, който разделя двата типа хора“, казва Маркъс Бъкингам от Научноизследователския институт на ADP. Винаги можете да развиете управленските си умения, но ако вроденото Ви чувство е да правите свои собствени проекти, а не да отговаряте за работата на някой друг, то тогава може и да се окаже, че не сте добър мениджър и едва ли ще сте доволни от резултатите си. 

Носи ли Ви удовлетворение да помагане на другите?

Като мениджър Вие ще трябва да „носите много дини под една мишница“. Но когато обучавате Вашия екип и работите за тяхното развитие, това ще повиши доверието им към Вас. Това означава, че трябва да им помагате да развиват уменията си и да ги подкрепяте. "Ако всичко това Ви носи удовлетворение, то това означава, че сте добър мениджър, казва Джим Хартер", главен учен на Gallup. И подобно на треньор на отбори, най-добрите мениджъри измислят как да мотивират всеки служител и да ги поддържат ангажирани с непреодолима мисия и визия, сочат изследванията на Gallup.

Мога ли да се справя с характера на всеки?

Ако имате седемчленен екип, това означава, че ще управлявате седем отделни личности, всяка със собствени стилове на работа и „трудности в характера. Ще трябва да разберете какви са особеностите на всеки от членовете на екипа Ви и да се сработите с тях. „Всеки има своите особености. Двама души могат да стигнат до едно и също решение, но по два различни начина. Трябва да свинете с това и да се научите да го управлявате. Ако сте добър мениджър, това няма да  проблем за вас“, казва Хартер.

Как реагирате, когато сте под стрес?

Мениджърите са постоянно подложени под стрес и в тази ситуация трябва да поставят задачи на екипа си и да постигат високи резултати. Важно е да можете да работите под стрес и да си вършите задачите в срок. Затова експерти препоръчват да помислите добре дали можете да работите по този начин. Не трябва да губите самообладание. Добрият мениджър избира винаги диалога.

Можете ли да бъдете решителни?

Като мениджър Вие ще сте изправени пред това постоянно да взимате най-различни решения. Затова е много полезно да бъдете решителни. Но не и да бързате. "Трябва да сте наясно кога не сте готови да вземете едно решение", твърди Джанис Мартурано, основател и изпълнителен директор на нестопанския Институт за лидерство. А това означава, че трябва да живеете с неяснотата да не знаете какво да правите до последно.

Коментари: 0