Всяка от преговарящите партии може да има вицепремиер

Асен Василев ще е предложението на "Продължаваме промяната" за финансов министър, Бойко Рашков за силов, а Николай Денков – за просветен

Всяка от преговарящите партии може да има вицепремиер

Снимка: Красимир Свраков

1864 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Опит за правителство на ПП

Всяка от четирите политически формации, които в момента преговарят за съставяне на правителство, може да има свой вицепремиер. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в интервю за Nova. Самият той ще е предложението на своята платформа за финансов министър, а двама министри от служебния кабинет ще бъдат предложени да останат начело на две от ведомствата. Това са Бойко Рашков и Николай Денков, които в момента оглавяват съответно силовото министерство и просветното.

Очакванията са в рамките на следващата седмица да има правителство. Структурата на Министерския съвет все още се уточнява, но идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер", посочи Василев.

Той посочи, че ПП ще бъде водеща в министерства, където формацията има достатъчно голям експертен потенциал. Василев поясни, че ведомствата ще бъдат разделени между партиите пропорционално на гласовете им в парламента. Броят на министерствата може да бъде увеличен. 

"Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства", заяви съпредседателят на ПП.

Василев изрази надежда, че още следващата седмица може да има правителство. Все още обаче не е подписано коалиционно споразумение между партиите. В началото на следващата седмица ще бъдат доуточнявани детайлите по него.

"Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение", обясни Василев.

Съпредседателят на ПП обясни, че преговорите, на които се обсъждат имената на министри, не са публични, защото не е коректно силните и слабите лица на кандидатите да стават публично достояние.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg