Биткойн изтри една пета от цената си

Причините – страхове от инфлация и несигурност от разпространението на Омикрон

Биткойн изтри една пета от цената си

Снимка: Unsplash

5074 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Биткойн загуби близо една пета от цената си и поевтиня с над 20% до 42 296 долара, преди да възстанови част от загубите. В съботния следобед най-голямата криптовалута се търгува около 47 500 долара, с приблизително 16% надолу спрямо вчерашния си курс, сочи справка в Coindesk. Втората по пазарна капитализация валута – етер, също бележи спад с над 10%.

По данни на платформата Coinglass през последните 24 часа са ликвидирани криптовалути на стойност близо 1 млрд. долара. Според Coingecko пък целият криптопазар е спаднал с около 15% до 2.34 трлн. долара. Само преди месец той прекрачи психологическата граница от 3 трлн. долара, когато биткойн удари нов исторически рекорд и се доближи до 70 хил. долара.  

Колебанията в цената на криптовалутите се случват на фона на волатилността на финансовите пазари. Ускоряването на инфлацията кара централните банки да затягат паричната политика. Новият вариант Омикрон също допринася за това  инвеститорите да избягват рискове заради притеснения какво може да се случи с разпространението му и доколко ще засегне глобалната икономика.

Джъстин д'Анетан, ръководител продажби в борсата за криптовалути EQONEX, заяви, че в последно време се наблюдава тенденция притежателите на криптовалути да отбягват големи рискове. Това обикновено е знак за намерение за продажба.

Криптовалутите потъват и на фона на предстоящото изслушване на ръководителите на осем от най-големите криптокомпании. Очаква се на 8 декември финансовият директор на Coinbase Global Алесия Хаас и главният изпълнителен директор на FTX Trading Сам Банкман-Фрайд да бъдат изслушани пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ. За първи път големите играчи на криптопазарите ще свидетелстват пред американските законодатели, именно когато политиците се опитват да регулират криптовалутите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg