ВТБ иронизира санкциите с луксозно VIP парти в Москва

Президентът на \"банката на КГБ\" Андрей Костин пие с топ мениджмънта от нивото на UBS и прожектира филма си \"Анти санкциите\"

Пир по време на чума

ВТБ иронизира санкциите с луксозно VIP парти в Москва

Снимка: РИА Новости

348 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Втората по големина руска банка „Внешторгбанк“ (ВТБ), която в България работи през инвестиционното си поделение VTB Capital Sofia в партньорство с Корпоратативна търговска банка (КТБ) и нае Симеон Дянков за член на Надзорния съвет, проведе „пир по време на чума“ в Москва.

Американската агенция Bloomberg и руското издание на списание Forbes разкриват днес подробности от луксозното закрито VIP парти с участие на топ мениджмънта и най-богатите руснаци в хотела Crowne Plaza. Най-скандалното е, че вечеринката е била посветена на санциите на Европейския съюз (ЕС) и САЩ, която съдейки по снимките никак не притеснява руския бизнес и политически елит.

Най-големият „пърформънс“ беше прожекцията на филм, в който президентът на ВТБ Андрей Костин (на снимката вдясно: с най-богатия руснак - собственик на "Металоинвест" и "Коммерсантъ", акционер във Facebook и "Газпромбанк" Алишер Усманов) , обявен от Forbes за най-платен топмениджър в държавно дружество в света с неговите над 30 млн. долара годишно заплата, е в ролята на диригент, който записва на хартия концерт с име „Анти-санции“.

Във видеото 58-годишният Костин с бял костюм стои на масата и записва концерт, а първият му заместник Юрий Соловьов и други топ банкери на ВТБ изобразяват, че свирят на музикални инструменти. На финала Соловьов държи реч, в която призовава всеки „да бъде верен на себе си“, след което според източниците „сваля перука и я мята към зрителите“.

За гостите пя британската певица Sophie Ellis-Bextor, представила новия си албум, като цялото парти е продължило над 6 часа. Според агенцията на банкета са били поканени стотици американски, европейски и руски финансисти, в това число топ мениджъри от швейцарската банка UBS AG и американския инвестиционен фонд Oaktree Capital Group.

Според източници на Bloomberg присъстващите са били поразени от шоуто, което го приели като „демонстрация на това, че ВТБ остава силно място във финансовия свят“. В пресслужбата на ВТБ отказаха коментар, поради „въпросите за сигурност“. Източници в „банката на КГБ“ обаче твърдят, че „детайлите за партито не са достоверни“.Говорителите на UBS и Oaktree отказаха от коментар. Прессекретарят на певицата Софи Елис Бекстър пък дори не отговори на обажданията на Bloomberg и писмено запитване.

Според американската медия коктейлът се е състоял още на 2 октомври, когато се е закривал инвестиционният форум на „ВТБ Капитал“ – „Русия зове“ и бе в ролята на „афтър парти“. Във форума участваха президентът на РФ Владимир Путин, министрите на икономическото развитие Алексей Улюкаев, на финансите - Антон Силуанов, председателят на Централната банка на РФ Елвира Набиулина и президентът на Сбербанк Герман Греф.

 

Подкрепи Economic.bg