Вторият най-богат азиатец купува O₂

Сделката за втория по големина мобилен оператор във Великобритания се оценява на $15,4 млрд.

Вторият най-богат азиатец купува O₂
Автор: Стилиян Гребеничарски
Hutchinson Whampoa на хонконгския милиардер Ли Кашин постигна споразумение за придобиване на втория по големина мобилен оператор във Великобритания - O₂, съобщава Reuters. Сделката е на стойност 15,4 млрд. долара (около 10,25 млрд. паунда).

Компанията вече оперира бързо растящата мобилна мрежа Three в страната, а сделката с испанската Telefonica за O₂, вторият по големина оператор във Великобритания, ще превърне Hutchinson в пазарен лидер на Острова. Това ще бъде и най-голямото придобиване на Кашин досега. През 2011 г. контролираното от него дружество закупи британската Northumbrian Water Group за 7,5 млрд. долара.

Стойността се състои от трансфер за 9,25 млрд. паунда и още 1 млрд. под формата на „споделени лихвени плащания”, при постигането на определени цели за паричните потоци. 6 млрд. от сумата ще бъде финансирана с банков заем, а за останалите компанията е в преговори с инвестиционни и други компании. За миноритарни съдружници се предвиждат до около 30% от дяловете.

Милиардерът навлезе в европейския телекомуникационен пазар през 2000 г., но резултатите от начинанията все още бледнеят пред основните му бизнеси – недвижими имоти до пристанища.

Споразумението идва две седмици, след като Кашин обяви стратегическо преструктуриране на огромната си бизнес империя. Тя ще бъде разделена на две публично търгувани компании – една за недвижими имоти и втора за останалия бизнес, включително телекомуникации и инфраструктура. Реорганизацията ще влее 7 млрд. долара в Hutchinson с прехвърлянето имотния бизнес към Cheung Kong Holdings. Ресурсът ще повиши възможността на компанията да извършва други придобивания.

Осъществяването на сделка от подобен мащаб крие определени рискове, свързани със становището на регулаторните органи. Очакванията са все пак за положителна развръзка, имайки предвид, че европейските регулатори позволиха мобилните оператори в някои страни, като Австрия и Ирландия, да намалеят от четири на три след сливания и придобивания.

86-годишният Ли Кашин доскоро бе най-богатият азиатец, но през декември бе задминат от основателя на Alibaba Джак Ма. Класацията за най-богати личности на Bloomberg отрежда 28,3 млрд. долара.

Акциите на Telefonica поскъпнаха силно в началото на днешната търговия- с 2,9% до 13,13 евро за борй. От началото на годината пазарната капитализация на телекомуникационния гигант нарасна с над 15% до близо 60 млрд. евро.

Коментари: 0