Хамбург забранява частично дизеловите автомобили

Засега - само по две основни пътни артерии

Хамбург забранява частично дизеловите автомобили

Снимка: Pixabay

1200 ~ 2 мин. четене
Хамбург е на път да стане първият град в Европа, който да въведе частична забрана на дизеловите автомобили в опит да намали замърсяването. Местната власт обяви, че ще се въведе забрана на по-стари модели дизелови автомобили и камиони по една от главните пътни артерии в центъра на втория по големина град в Германия, започвайки от 31 май. 

Друг ключов път в Хамбург ще бъде забранен за по-старите дизелови камиони, съобщава CNN Money.

След скандала "Дизелгейс", при който се оказа, че Volkswagen и доста други големи производители, са манипулирали тестовете за вредни емисии, Германия е подложена на нарастващ натиск от страна на жителите да подобри качеството на въздуха в градовете.

Но мощната автомобилна индустрия в страната лобира сериозно срещу окончателните забрани.

Десетки германски градове често превишават границите на замърсяването на въздуха, определени от Европейския съюз, а през февруари върховният съд на страната реши, че градовете имат право да забраняват дизеловите автомобили.

Хамбург е инсталирал около 100 знака, за да предупреди шофьорите за новите правила и да предложи алтернативни маршрути. Градът също така въвежда други мерки за подобряване на качеството на въздуха. Стимулират се велосипедистите, инсталират се и стотици станции за зареждане на електрически автомобили.

Данните от Европейската асоциация на производителите на автомобили показват, че близо една трета от автомобилите в Германия - или около 15 милиона - са на дизелово гориво. Повечето дизелови автомобили, продавани преди 2016 г., ще бъдат обхванати от частичната забрана в Хамбург.

Автомобилите произвеждат около 40% от емисиите на азотни оксиди в ЕС, а повечето от тях са именно от дизеловите двигатели. Европейската комисия изчислява, че над 400 000 души преждевременно умират всяка година поради замърсяването на въздуха.
Коментари: 0