VW и Microsoft разширяват партньорството си при автономните коли

Най-големият европейски автомобилен производител е предвидил да инвестира около 20 млрд. евро в цифрови операции

VW и Microsoft разширяват партньорството си при автономните коли
340 ~ 1 мин. четене

Volkswagen и Microsoft разширяват сътрудничеството помежду си в посока автоматизирано шофиране. Заедно те ще опитат да ускорят развитието на авангардната технология. Новото софтуерно подразделение на автомобилната компания ще изгради облачна платформа съвместно с гиганта от Редмънд. Колаборацията ще помогне за опростяване на процесите на разработка и ще позволи по-бърза интеграция на технологиите в автомобилите.

„Като част от трансформацията на Volkswagen Group към доставчик на цифрова мобилност, ние непрекъснато се стремим към по-голяма ефективност при разработването на софтуер“, каза Дирк Хилгенберг, ръководител на организацията в CarWoftware на VW, цитиран от Bloomberg.

Най-големият европейски автомобилен производител е предвидил да инвестира около 20 млрд. евро (33 млрд. долара) в цифрови операции до 2025 г. Планът на компанията е да увеличи дела на софтуера, който сама разработва, до 60%. В момента оригиналните продукти на VW от този вид представляват 10% от цялостната система в колите.

Гигантът за първи път сключи сделка с Microsoft през 2018 г., когато избра да използва неговата облачна система, за да свърже в нея бъдещите си автомобили. По план софтуерът трябва да започне да се използва в серийните автомобили на VW от 2022 година.

Microsoft си спечели още един автомобилен партньор по-рано тази година, когато инвестира в звеното Cruise на General Motors. За тази сделка компанията се съревновава с Amazon.

Той се състезава за сделки с Amazon.com Inc., която работи с VW върху индустриален облак, който ще свърже фабриките на автомобилния производител.

Подкрепи Economic.bg