VW ще реши за завода в Турция до края на 2019 г.

Геополитическият въпрос бави решението

VW ще реши за завода в Турция до края на 2019 г.

Снимка: volkswagenag.com

924 ~ 1 мин. четене
Volkswagen ще вземе решение дали да строи завод в Турция до края на 2019 г., съобщава БНТ, позовавайки се на съобщение, направено след провелия Надзорен съвет на концерна. 

Само преди около месец беше почти ясно, че германският гигант ще изгради нов завод край Измир. Турската офанзива в Северна Сирия и последвалата остра реакция на международната общност обаче поставиха под въпрос окончателното решение. Геополитиката придобива още по-голяма тежест предвид това, че в концерна дялово участие има германската държава, по-точно провинция Долна Саксония. 

В средата на октомври министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл недвусмислено заяви, че при сегашните обстоятелства той лично не може да си представи, че такава инвестиция ще бъде направена тъкмо в Турция. 

Против са и синдикатите, които също имат лостовете да спрат подобно решение. Изграждането на завод в Турция е неприемливо в момент, когато страната „се опитва да постигне своите цели с война и насилие“, Бернд Остерло, председател на Съвета на работниците и служителите във Volkswagen. 

Междувременно Турция опитва да спечели одобрението на синдикатите, като те са били канени на неофициални разговори. Източници от югоизточната ни съседка твърдят, разговорите между VW, турската автомобилна индустрия и правителството в Анкара продължават въпреки всичко. 

По всичко личи, че Турция е решена на привлече тази инвестиция. Въпросът не е само до престижа, пише Handelsblatt. Евентуален провал тежко ще удари турската автомобилна индустрия, на която ще ѝ трябва много време, за да излезе от кризата, пише изданието. Междувременно безработицата в страна продължава да расте, достигайки 14%, като много съкращения се правят 

Подкрепи Economic.bg