VW спира производството на емблематичния „бръмбар“

Потребителите търсят все повече SUV модели и все по-малко леки коли

VW спира производството на емблематичния „бръмбар“

Снимка: Pixabay

2192 ~ 1 мин. четене
„Бръмбар“ и „костенурка“. С тези прякори е широко познат легендарният модел Volkswagen Beetle. Производството на малкия автомобил започва през далечната 1938 г., а VW обяви, че краят ще бъде сложен догодина. Макар че германската компания остави възможността един ден производството на модела отново да бъде възобновено, ако има търсене.

За бъдещето на емблематичния Beetle се спекулираше от месеци. Вчера обаче излезе официалната информация, че производството ще бъде спряно през 2019 г., а компанията ще се съсредоточи върху SUV моделите и електрическите коли.

В последно време „бръмбарът“ не е особено търсен, особено сред американските потребители въпреки емблематичния си дизайн.

„Загубата на „бръмбара“ след три поколения, в продължение на почти седем десетилетия, ще предизвика множество емоции при многобройните почитатели на Beetle“, каза изпълнителният директор на VW Хинрих Вебкен в свое изявление. Той обаче намекна, че един ден на модела може да му се вдъхне нов живот.

През 2017 г. VW продаде 15 166 автомобила с марката Beetle в САЩ, което е с 3.2% по-малко. Моделът се произвежда в Пуебла, Мексико, от 1997 г. Първата кола влиза в САЩ през 1949 г.

Продажбите на леки автомобили са се понижили в САЩ през последните години, тъй като американците предпочитат да използват по-големи превозни средства.

„В тази среда производството на малки автомобили става все по-трудно да бъде оправдано“, казва пред USA Today Карл Брауер, издател на Kelley Blue Book и Autotrader. „Всеки, който се изненадва или разочарова от това съобщение, трябва да се подготви по-добре. През следващите месеци още автомобилни производители ще обявяват края на други емблематични модели“, добавя той.
Подкрепи Economic.bg