Данните за щатската инфлация подкрепиха пазарите

Цената на златото се запази стабилна над психологическото ниво от 1200 долара за тройунция

Данните за щатската инфлация подкрепиха пазарите
372 ~ 2 мин. четене
Щатските акции записаха положителна сесия, след като акциите на Apple поскъпнаха и покриха предходните загуби. Настроенията на инвеститорите се запазиха оптимистични, след като опасенията за покачване на инфлацията в Щатите стихнаха. Индустриалният индекс Dow Jones добави 147.07 пункта към стойността си до близо 26146, за което допринесе скокът в акциите на технологичния гигант Apple. S&P 500 напредна с повече от половин процент до 2904.18 пункта с покачване на технологичния сектор с 1.2 на сто. Nasdaq Composite също реализира добра печалба от 0.75% до 8013.71 пункта, след като акциите на Alphabet се търгуваха с 1% по-скъпо.

В Европа преобладаваше смесена търговия, след заседанията на централните банки на Англия и Eврозоната, които запазиха основните лихви без промяна на текущите си равнища от 0.75% и 0.00%. Немският индекс DAX се изкачи до 12055.55 пункта, в резултат на доброто представяне на автомобилния сектор, който се разрасна с 1.04%. Индексът в Лондон FTSE 100 изостана с 0.43 на сто до 7281.57 пункта.

Цената на златото се запази стабилна над психологическото ниво от 1200 долара за тройунция, въпреки спада от 0.40 на сто.  Среброто отчете по-голям спад, което поевтини сивия метал до $14.25. След 4-месечен връх, петролът поевтиня с близо 2 на сто до 68.80 долара за барел, тъй като инвеститорите се фокусираха върху риска, че възникващите пазарни кризи и търговските спорове биха могли да навредят на търсенето, дори когато доставките са по-затегнати.

Акценти днес

Търговски баланс

Последният търговски ден от седмицата ще бъде сравнително беден откъм икономически новини, но Еврозоната ще публикува стойността на търговския си баланс за месец юли. Очакванията са за спад с половин милиард евро до 16.2 млрд.

Инструмент на фокус - Royal Dutch Shell

Петролната компания поевтинява от средата на месец май до ниво на подкрепа при 27 евро, откъдето се образува обръщаща формация – дивергенция. С покачващите цени на петрола, се очаква и стойността на компанията да се повиши и да доведе до възстановяване на бичия тренд. За сигнал за покупка може да се използва пробив над 50 периодната средна при цена 28 евро.

USD/JPY

През последния ден щатската валута силно поскъпна спрямо японската йена, което доведе до пробив над зоната на съпротива и разчисти пътя на двойката към тест на максимума при 113.20. Възможност за влизане в дълга позиция или добавяне към обема ще има при тестване на зоната на съпротива.

Copper

Поскъпването на медта до 50 дневната средна отслаби опита за обръщане на низходящия тренд и предостави добри нива за подновяване на продажбите. Цената се върна обратно под тренд линията, което  говори за преимущество на продавачите, при което се очаква достигане на нов локален минимум под нивото 260.

DAX

Немският индекс върна част от възходящото си движение до нивото на подкрепа около 12000, което задържа спада. При образуване на сигнал за покачване над зоната на подкрепа от индикатора MACD, се очаква възстановяване не възходящия тренд, пред който се намира важно препятствие в лицето на низходяща линия на съпротива и 50 периодна средна. ключов момент е реакцията на пазара около нивото 12600, откъдето е възможно силно покачване или ново оттласкване към минимумите.
Подкрепи Economic.bg