Върховният съд на САЩ взима делото между Oracle и Google в свои ръце

Технологичните гиганти демонстрират умения в тънкото изкуство да се намират „вратички“ в съдебната система на САЩ

Върховният съд на САЩ взима делото между Oracle и Google в свои ръце

Върховният съд на САЩ

Снимка: Wikipedia.org

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Върховният съд на САЩ ще поеме в свои ръце делото на Oracle срещу Google за нарушаване на авторски права, което бе гледано от апелативния съд. Процесът носи със себе си огромни последици не само за технологичните гиганти, но и за много компании по целия свят, които са станали част от спора, пише Bloomberg.

Развръзката на делото между двата технологични гиганта, което се проточва от десетилетие, ще се запомни и като урок за тънкото изкуство как да се заобикаля американската съдебна система. В процеса участват десетки външни организации, играещи ролята на защитници на една от двете компании. Много от тях получават финансови преводи за изпълнението на тази роля, но не си признават причината за тези парични потоци.

Докладите на компаниите защитници са основният начин за лобирането пред съдиите в САЩ и по-конкретно на тези във Върховния съд“, коментира Пол Колинс, който изучава подобни доклади като професор по политология в Университета на Масачузетс. 

"Вратичка" в закона

Правните експерти казват, че изявленията, които трябва да предоставят независими перспективи от трети страни, могат да повлияят на резултата. Въпреки това все още няма явни доказателства за нарушение на правилото на Върховния съд, позволяващо лобиране, но без страна в спора да е получила финансиране за това. Както не малко правила и тук може да се избегне наказателна отговорност, защото не се изисква подписалите се да разкриват общото финансиране, несвързано с конкретното съдебно дело.

Това е значителна вратичка“, коментира Колинс. Миналата година демократите в Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите предложиха мярка, изискваща „приятелите“ да разкрият източниците си на финансиране.

Поне в 14 доклада в подкрепа на Google някои от авторите им или техните работодатели са получили пари от технологичния гигант, докато авторите на 7 брифинга, подкрепящи Oracle, са получавали средства от софтуерната фирма, сочат данни от разследване на Bloomberg. Мнозина пропускат да разкрият, че са получили дарения, безвъзмездни средства, членски внос или други форми на обезщетение от една от компаниите. Някои от същите групи също се опитват да формират общественото възприятие за случая с отворени бележи, публикации в блогове и интервюта в медиите.

В ядрото на спора между двата технологични гиганта са заложени предварително написани указания, известни като приложни програмни интерфейси (или API). Те позволяват на различни софтуерни програми да комуникират помежду си – функция, известна като оперативна съвместимост. Oracle казва, че Java API са достъпни за тези, които искат да създават приложения, работещи на компютри и мобилни устройства. Но тъй като Java API са защитени с авторски права, се изисква лиценз за използване на преките пътища за конкурентна платформа или за вграждането им в електронно устройство. Google твърди, че софтуерните интерфейси не отговарят на условията за защита на авторските права. От гиганта също така казват, че дори API да са защитени с авторски права, използването им би се квалифицирало като изключение за „честна употреба“.

Коментари: 0