Възможни ли са състезания с електомобили във Формула 1?

Състезанията ще бъдат скучни, смята президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод

Възможни ли са състезания с електомобили във Формула 1?

Снимка: Unsplash

836 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Автомобилната индустрия може да стане зелена и да се насочи към изцяло електрическо бъдеще, но същото не може да се каже за състезанията във Формула 1. Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод не смята, че има вероятност електромобили да участват в най-престижния автомобилен спорт.

Това няма как да се случи. Във Формула 1 минималният пробег е около 305 км. Без презареждане, с производителността на автомобилите, електричеството няма да позволи подобно. Може би след 20 години, 30 години, не знам“, каза Тод пред BBC.

Ролята в усъвършенстването на технологиите за електрически автомобили не трябва да се подценява. „Преди осем години, за да направят 45-минутно състезание, пилотите трябваше да сменят болидите, поради ограничения на обхвата. Сега можем да изминем същото състезателно разстояние само с една кола. Вече има електрически автомобили с пробег от 400-500 километра, нещо нечувано преди преди 10 години", обясни Тод.

Според него обаче състезанията от Формула 1  не са изследователски полигон за тестването на нови технологии. „Има си Формула Е за електромобили, но те са бавни и затова състезанията са в градове. На писта биха били скучни. Всъщност сериите се развиват отлично, но са много далеч от Формула 1“, разясни президентът на ФИА.

75-годишният французин е ключова фигура в световния автомобилен спорт. Припомняме, че Тод оглавява органа, който регулира световните първенства във Формула 1, WRC и WEC, от 2009 г. Той ще се оттегли след три мандата. На 17 декември ще се проведат избори за нов ръководител. Кандидатите са двама – известният бивш рали пилот Мохамед бин Сулайем и адвокатът и настоящ вицепрезидент на ФИА Греъм Стоукър.

 

Подкрепи Economic.bg