Wall Street посреща Байдън с рекорди

88% от представилите отчети компании са надхвърлили очакванията на анализаторите

Wall Street посреща Байдън с рекорди

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Поскъпващите акции на Netflix и други стрийминг компании доведоха S&P 500 до нов рекорд в първия ден от мандата на американския президент Джо Байдън. Смяната на държавния глава съживи апетита на Wall Street за растящи компании, пише Bloomberg.

Акциите на Netflix поскъпнаха със 17%, което е най-големият му еднодневен ръст от повече от четири години. Ралито се случи, след като компанията отчете по-добри от очакваните резултати за последното тримесечие. Според тях платформата е имала над 200 милиона абонати в края на миналата година, както и достатъчно пари за финансиране на по-нататъшния растеж, без да се налага да поема повече дългове. От Netflix поясниха, че дори обмислят обратно изкупуване на част от акциите си.

Инвеститорите приеха резултатите като знак, че стрийминг компаниите са явни победители в пандемията от COVID-19. Тя затвори милиони американци вкъщи задълго, като мнозина от тях предпочетоха да прекарват времето си в такъв тип платформи. Това тласна S&P 500 с 1.4% до нов рекорд от 3851,85 пункта. Nasdaq Composite спечели 2% за собствения си връх. Dow Jones също се повиши, добавяйки 258 пункта до 31 188 пункта, също нов връх.

Засега финансовите резултати изглежда по-добри от очакваното, като 88% от представилите отчети компании са надхвърлили прогнозите, показват данни от FactSet. Това, заедно с очакванията за по-нататъшен ръст на печалбите през тази година и възстановяване на икономическата активност, може да подейства като основа за по-нататъшните ръстове на фондовия пазар, твърдят анализатори.

Акциите на конкурентната компания за стрийминг Disney скочиха с повече от 2% след силното представяне на Netflix. А Morgan Stanley повишава цената на акциите си с 2.2%, след като печалбата и приходите на банката надминаха прогнозите през четвъртото тримесечие.

Ограничената инфлация, ниските лихвени проценти и нарастващите печалби осигуряват подкрепа за оценките и основа за по-високи цени на акциите“, пише Тери Сандвен, главен стратег по акциите в US Bank Wealth Management.

Сандвен добави, че благоприятните тенденции за растежа на акциите на комуникационните компании като Netflix, заедно с компаниите в технологичния, потребителския и здравния сектор, остават непокътнати.
До този момент напредъкът затвърждава оптимизма за фондовия пазар, след като президентът Джо Байдън положи клетва

Инвеститорите ще следят за допълнителна информация относно плана за облекчаване на кризата с COVID-19 с нови стимули от 1.9 трилиона долара, представен миналата седмица. Във вторник Джанет Йелън, номинирана от Байдън за министър на финансите, одобри по-високите разходи за помощ и призова законодателите да „действат мащабно“.

И все пак инвеститорите показват, че са избирателни, като наказват компании, които не отговарят на очакванията на пазара, каза Брайън О’Райли, ръководител за пазарните стратегии в Mediolanum Investment Funds.

„Всяка компания, която вероятно ще пропусне целите или ще разочарова по отношение на печалбите, ще бъде наказана доста тежко“, казва  О’Райли.

Акциите на UnitedHealth например поевтиняха с 0.6%, след като здравната компания отчете по-ниска печалба през последното тримесечие на 2020 г.

Коментари: 0