Байдън връща САЩ в Парижкото споразумение и СЗО

Новият държавен глава вече отменя политики на Тръмп

Байдън връща САЩ в Парижкото споразумение и СЗО

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американският президент Джо Байдън подписа 15 указа след встъпването си в длъжност, отменяйки политики на своя предшественик Доналд Тръмп и предприемайки първи ходове във връзка с пандемията от коронавирус, климатичните промени и Световната здравна организация (СЗО), пише BBC.

В първия си ден като президент Байдън издаде изпълнителни заповеди за връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата, задължително носене на маски във федералните сгради и на федерални земи и незабавно присъединяване към СЗО, която Тръмп напусна през май. При подписването на указите в Овалния кабинет той заяви, че "няма време за губене".

Някои от изпълнителните действия, които ще подпиша днес, ще помогнат да се промени ходът на кризата с COVID-19, ще се борим с климатичните промени по начин, който не сме припознавали досега, и ще се стремим към напредък, към расово единство и оказване на подкрепа на други общности, които не са получавали подходящо отношение", каза президентът.

Байдън разпореди отмяна на разрешението за изграждане на нефтопровода "Кийстоун Екс Ел". Той също така отмени обявеното от Тръмп извънредно положение, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата между САЩ и Мексико, и сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Коментари: 0