Доларът потъна заради новия президент на САЩ

Валутата се насочва към най-дългата си губеща серия от месец насам

Доларът потъна заради новия президент на САЩ

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Администрацията на американския президент Джо Байдън може и да не цели отслабване на долара, но изборът на финансов министър вече предизвиква такова, пише Bloomberg.

Доларът се насочва към най-дългата си губеща серия от месец насам, докато Байдън се подготвя да застане на президентския пост в сряда. Доларовият индекс на Bloomberg се понижава всеки ден през тази седмица, след като изслушването на Джанет Йелън пред Сената породи очаквания за продължаваща ера от ниски лихвени проценти и необходимост от огромни разходи.

Това доведе до преразглеждане на възстановяването на долара от началото на годината. Пазарите приеха коментарите на Йелън като зелена светлина да заложат срещу американската валута отново.

Въпреки че администрацията на Байдън не цели точно по-слаб долар, бъдещо отслабване е вероятно”, коментира Марк Хефеле, UBS Global Wealth Management. “Очакваме процикличните валути като еврото, на страните производители на борсово търгувани стоки и паундът да спечелят”, добавя той.

Тези валути бяха сред най-големите победители на пазарите в сряда, водени от австралийския долар, а паундът удари невиждан от май 2018 г. връх. Хедж фондовете вече насърчиха нетните си къси позиции спрямо долара до най-високото ниво от почти три години насам в седмицата до 12 януари, става ясно от данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Фондовете, които купиха долари при възстановяването на валутата през последните няколко седмици, по-скоро ребалансират позициите си, отколкото да предприемат промяна във вижданията си, сочат трейдъри в Европа. Продажбата на долари се засили през миналия месец, когато Citigroup прогнозира, че валутата може да поевтинее с 20% през тази година, а Morgan Stanley заяви, че очаква спад до 10%.

Поддръжници на зелените пари смятат, че повечето разходи и разпространението на ваксините могат да помогнат на американската икономика, насърчавайки ръстове в стойността на валутата.

Коментари: 0