Webit създава визия за България 4.0

Искаме да докажем, че всеки българин може да е световно успешен, без да напуска страната

Пламен Русев:

Webit създава визия за България 4.0

Снимка: Икономика

Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева

Д-р Пламен Русев е инвеститор и предприемач със световен отпечатък. Неговите инвестиции са основно в технологични компании в областите блокчейн, дигитално здравеопазване, финанси и електронни спортове. Като изпълнителен председател на Фондация Webit и член на борда на директорите на Endeavor Bulgaria, той е сред филантропите на България, работещи в посока развитие на предприемаческата и иновативната екосистеми и налагане на страната ни като лидер в региона и Европа. София – Дигитална Столица е един от проектите, които са създадени от Webit, и които позиционират България на световната карта за иновации.

- Г-н Русев, Webit вече е традиционно събитие от технологичния и предприемачески календар. Но тази година е специална и има доста нови моменти – посочете основните.

- Тази година Webit ще празнува 10-о юбилейно издание в София и 22-ро издание на световната серия от събития Webit. Щастливи сме, че Webit.Festival беше избран за водещото събитие за дигиталната икономика на Председателството на Съвета на Европа. За първи път в историята на Европа над 1500 премиери, комисари, министри и политически лидери ще се срещнат с над 5000 души от световните бизнес, академични и стартъп лидери и инвеститори.

Форумът се очертава като един от най-влиятелните за технологии, умни градове, електронно здравеопазване, кибер сигурност, финансови технологии, блокчейн и публични политики за тях в Европа през 2018 г. И той се случва в София, която обявихме за дигитална столица, и доказваме, че е такава с работата си и в партньорство с Община София.

Освен това форумът порасна почти двойно като партньори и изложители и това (както и други фактори) наложи преместването му в „Арена Армеец”. Над 200 изложители и партньори от цял свят ще представят своите технологични и дигитални решения, ще дискутират бъдещето на технологиите, на обществото и на Европа. Ще бъдат сключени договори за милиони евро, ще бъдат финансирани десетки стартиращи компании и проекти, а София и България отново ще бъдат показани пред света по най-добрия възможен начин. Горд съм от екипите на Фондация Уебит и е-Академия, както и с всички наши партньори, с които работим през всички тези години!

- Какви са ключовите теми и послания, които искате да отправите към технологичната и предприемаческа общност?

- Може да не съм вечен, но съм постоянен! Чрез Webit и работата ни за България ние изпращаме ясни послания към света вече 10 години. А то е: България е мястото! Елате и  открийте своите центрове за развойна дейност; срещнете се с предприемаческата екосистема и инвестирайте в стартиращи компании от България и региона.

И двете в пакет означават запазване на младите хора и на мозъците на България в страната, по-добри възможности за реализация на всички, по-висок стандарт на живот и най-важното – създаване на Българската мечта! Да докажем, че всеки може да бъде световно успешен, без да се налага да напуска семейството си и приятелите си, за да търси успеха в чужбина.

Това е нашето послание към България и региона. И вече 10 години не само го говорим, но и го доказваме. Доказват го и много, които работят за и във България.

Само тази година Кока-Кола, Бош, Лидл, Файненшъл Таймс и няколко други големи компании откриха свои световни развойни и технологични центрове в София. И това е само началото.

Преди 10 години повечето хора ме мислеха за леко луд (а може би и не толкова леко), когато говорех за това. Ако си спомняте, тогава много хора приемаха „тех“ като музикален жанр. Но истината е, че и днес, ако хората не мислят поредния ми проект за лудост, аз не го захващам изобщо. Само ако изглеждам луд в очите на другите, означава, че съм на правилния път и правя нещо, което никой друг преди мен в дадената географска локация не е правил. Това за мен е един от критериите за успех. Така че другото послание, което споделям с всички е – бъдете луди. Само лудите могат да променят света и да го направят по-добро място!

- Умни градове, изкуствен интелект, киберсигурност – очертайте основните направления, в които светът на технологиите ще се развива в близките 5-10 години. Кои сфери, изглеждали доскоро като научна фантастика, скоро ще са ежедневие?

- Преди 2 години публикувах 10 прогнози за следващите 10 години. Днес почти 1/3 от написаното вече е факт и очаквам над 80% да стане реалност следващите 3-5 години. Истината е, че реалността започна да изпреварва научната фантастика. Експлозивното развитие на предприемаческата екосистема освободи духа на иновациите.

Ако преди 10 години мен лично ме вълнуваше популяризирането на възможностите, които технологиите предоставят, и създаването на конкурентна бизнес среда в България и света на изток от Берлин и Виена, днес повече се вълнувам от социалното въздействие на промените, които технологиите носят. Етични стандарти за изкуствен интелект, блокчейн и бъдещето на децентрализираната икономика и др. Ако само се спрем на изкуствения интелект и потенциала му за въздействие върху живота на хората, можем да говорим много дълго. Колите, които се движат сами, роботи, които вършат всичко, което и хората могат, но по-прецизно и без да се уморяват, и без да се налага да спят. Само след няколко десетилетия ролята и животът на хората ще бъдат почти изцяло променени. Социални и обществени отношения, които са били в сила хиляди години, ще бъдат в миналото. Тази промяна е вдъхновяваща, защото никой не е казал, че човек трябва да работи като вол, за да има храна и социални придобивки, и може би така хората ще имат много повече време, за да създават и да бъдат креативни. Но е и много плашеща – защото никой все още не може да си представи това общество и живота на отделния индивид в него – дали наистина преследваме щастието, или създаваме един социален затвор, в който всеки и всичко е следено, в който няма лично пространство и свобода. Китай вече внедри системата за социална оценка, в която дори правото да пътуваш е резултат от това колко активно участваш в социалния живот, как работиш, как те оценяват твоят шеф, приятели и колеги. Това е много плашещо и вече е реалност.

За това развиваме влиятелната общност и събитията Webit по света - като платформа за открит диалог между всички – политици, бизнес, учени и общество, за да можем да планираме и продължим пътя си към един по-добър и щастлив свят!

- Дигиталната трансформация на бизнеса, а и на ежедневието ни, тече с пълна сила. Къде се нарежда България в този процес и може ли да има водеща роля?

- За сега маркетингът ни е по-добър от реалността, но пък не се е случвало често в историята на държавата ни да е така, и се радвам, че Webit играе важна роля в този процес – всъщност, именно за това инвестираме аз и съпругата ми Аниела, заедно с нашите екипи, толкова много време и ресурси в този филантропичен проект. Истината е, че бизнесът (с изключение на технологичния сектор) в България много бавно се пренастройва към новите реалности. Но това не е изненадващо. Инвестициите, които са нужни, за да се дигитализира една компания, не са малки, а от друга страна - страната ни не се слави с големи местни корпорации.

Именно затова реших стратегически и финансираме Webit като платформа за такъв маркетинг и реклама на България. Ние целим да мотивираме световни компании да идват в страната и по този начин да носят своите знания, умения и процеси. Един българин – служител в такава компания, днес е потенциален основател на компания „еднорог“ (компания с оценка над 1 милиард евро) утре. Идването на тези компании означава повишаване на стандарта на живот, но преди всичко означава създаване на подготвени и обучени хора за бъдещето.

- В ерата на технологиите личните данни се превърнаха в новото злато, а тяхната защита – в първостепенна задача. Как виждате баланса между технологичния напредък и неприкосновеността на индивида?

-Всяка година аз съм лектор на над 20 световни събития – от Русия (събитието на премиера Медведев „Отворени Иновации”, през Австрия с канцлера Курц, Германия, Великобритания, Люксембург до Сеул... Навсякъде започвам с това, че според мен ние плащаме целия световен технологичен напредък, на който сме свидетели, с една единствена разменна монета – нашите лични данни и личното ни пространство става все по-малко.

Време е това да спре! В противен случай ние обричаме и себе си, а по-лошото - децата ни, да бъдат затворници на големите данни и изкуствения интелект, който може да ги обработи за милисекунди. Ето защо днес все повече гледам в посока на новата, децентрализирана икономика, възможна благодарение на блокчейн протокола и на неговата следваща фаза – най-вероятно „хашграф“. Вярвам, че е дошло времето да спрем да плащаме с личните си данни и да започнем нова ера – тази на доверието. Т.е размяната на доверие да генерира реални икономически ползи. Но темата е дълга и съм готов да я коментираме в отделен разговор, посветен на нея. Това е причината и да се присъединя към създадената от Европейския парламент инициатива, която се управлява от Европейската комисия – Блокчейн Обсерватория и Форум. Почувствах се особено горд, когато бях избран сред 30-те световни експерти, членове на този форум за Европа.

- Вие подпомагате и много стартиращи предприемачи. На всеки конгрес се провежда конкурсът Founder Games с награда от 200 000 евро за стартираща компания. На какво искате да научите бъдещите предприемачи?

- Всяка година Webit подпомага с над един милион евро стартиращи компании, като предоставя грантове – безплатни щандове, билети, възможност за срещи с инвеститори, медии и потенциални партньори от най-високо управленско ниво на световни компании. Последните 3 са практически безценни, защото много малко световни общности като Webit могат да го предложат. Тази година над 3000 компании от цяла Европа кандидатстваха за правото да бъдат избрани сред Webit предприемачите. Ние, с помощта на световно жури от инвеститори, избрахме най-добрите и ще може да ги видите в рамките на стартъп изложението и да ги чуете да презентират на стартъп сцената. Каня всеки бизнес от България да дойде и да слуша тези презентации, за да види как се променя неговата индустрия. Сред избраните компании има от най-различни области – сигурност, здравеопазване, енергетика, търговия, финансови технологии, умни градове, транспорт и десетки други.

- Тази година правите и инициативата Webit.X за ученици. Какво ще видят младите хора от бъдещето, което искате да им покажете?

- Учениците и студентите са бъдещето на България и именно те ще го творят. Техният живот днес е много сложен. От една страна, родителите им се борят с тази социална и технологична трансформация и много малко от тях я разбират; от друга страна, кризата на морала, през която премина България и обществото ни през всички тези години на прехода, създадоха (не без помощта на медиите) една изкривена и грозна реалност. Ние сме длъжници на бъдещето. Ние сме длъжници на тези млади хора.

Аз вярвам, че единственият начин да им се издължим, е да им върнем мечтите. Да създадем нация от мечтатели, които мечтаят за галактически пътувания, космически кораби, летящи коли, летящи хора, хуманоидни роботи... Всички те вече съществуват и ние ще им разкажем за тях и ще им ги покажем. Това, вярвам, ще отключи нови мечти и така децата на България ще станат техни създатели, а по-нататък и ще ги осъществят. Само с мечтатели страната ни може да заеме достойно лидерско място в бъдещето!

Благодаря на министрите на образованието и науката и на младежта и спорта, на председателя на Съвета на ректорите, които станаха партньори на проекта.

Не мисля, че някъде някой в Европа е инвестирал и осъществил подобна мащабна инициатива по вдъхновяване и стимулиране на младите хора, представяйки им достижения, до които достъп имат само избрани – сред най-богатите, или такива, които работят в тази област.

Коментари: 0