Wells Fargo уволни над 200 бизнес банкери в САЩ

Най-засегнати са селскостопанският и енергийният екип

Wells Fargo уволни над 200 бизнес банкери в САЩ

Снимка: БТА

580 ~ 2 мин. четене
Wells Fargo & Co е освободила повече от 200 банкери в своите отдели за кредитиране в САЩ през последните месеци, като реакция на тенденциите в бизнеса и за да преструктурира някои звена, съобщиха източници, запознати с въпроса, пише Reuters.

Повечето от съкращенията са в търговския клон на банката, като най-потърпевши са екипите, занимаващи се с кредитиране на фермери и в сферата на енергетиката – два от традиционно силните портфейли на финансовата институция. Поне 25% от съкращенията са ударили звеното за селскостопанско кредитиране, твърдят четирима източници, пряко запознати с въпроса. 

Представители на Wells Fargo потвърдих съкращенията, но не уточниха колко земеделски банкери са били освободени. 

През лятото 22-ма банкери бяха отстранени от енергийния екип, според други два източника. Това е 7% от отдела, коментира говорител.

Екипът за енергийно кредитиране ш част от инвестиционния клон на банката, а селскостопанската група е част от търговския. Wells Fargo има около 6000 търговски банкери в Съединените щати.

Ходът идва на фона на опитите на Wells Fargo за централизиране на операциите. Той обаче е удар за енергийните компании и за все по-ограничените финансово земеделски производители.

С по-малко банкери на местните пазари вероятно някои малки компании и семейни фермери ще трябва да намерят нов кредитор, казаха три източника, запознати с бизнеса. Wells Fargo е най-големият банков кредитор на американския селскостопански сектор, според Американската асоциация на банкерите. Изпълнителният директор на финансовата институция заяви пред Reuters, че банката възнамерява да запази тази позиция. Той мотивира ходовете с желанието на банката да оптимизира бизнеса си. 

В момента Wells Fargo наема земеделски банкери на пазари като Калифорния, Вайоминг и Айдахо, заяви говорител. След попълването на работните места там, общото намаление за екипа ще бъде 5%.

Подкрепи Economic.bg